- hirdetés -

Az országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor telt ház előtt tartott fórumán összefogásra buzdított. Dancsó József pedig a Fidesz elképzeléseit ismertette.
Péntek este a Petőfi Művelődési Központ koncertterme adott otthont a Fidesz által szervezett fórumnak, melynek vendége az MDF alapító tagja, Lezsák Sándor volt. A fórumot dr. Dancsó József országgyűlési képviselő, alpolgármester (Fidesz) nyitotta meg. A képviselő ismertette a Fidesz napokban kötött szövetségi szerződését, és azokat az alapvető feladatokat, mely a reményei szerint kormányra kerülő Fideszre vár.

Szövetségben az erő

Dancsó hisz a jobboldali összefogás erejében
Dancsó hisz a jobboldali összefogás erejében
– A Fidesz az országgyűlési választások kapcsán egy szövetségben gondolkodott, ami reméljük, kiteljesedik 2010-ben. Olyan szövetség ez, amibe nagyon sokan beleférnek, hiszen sokan gondolkodnak hasonlóképpen az ország jövőjéről és közel állnak egymáshoz politikai céljaikban, erkölcsi felfogásukban egyaránt. Ezt a szövetséget a Fidesz, a KDNP, a MAGOSZ, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja, a Fidelitas, a Lungo Drom, a Kisgazda Polgári Egyesület és a Nemzeti Fórum kötötte. Kifejezi azt a soha nem látott mértékű jobboldali erőt, amelyet az ország jövője iránti felelősség hajt. Ennek az erőnek a tényleges megformálása az április 11-i választásokon kell megtörténjen – fogalmazott a politikus.
– A Fidesz programja hivatalosan március 15-én lesz nyilvános, azonban annak több eleme már ismert. A választások függvényében áprilisban megalakuló új kormány a nemzeti ügyek kormánya lesz, amely több rendkívül fontos feladat előtt áll – fogalmazott Dancsó, majd részletesen is kitért ezekre.

Föld és víz

A gazdaság talpra állítása kapcsán jelezte, mára már csak a föld és víz az a nemzeti vagyon, ami állami kézben van, minden mást privatizáltak az elmúlt években. E kettőt mindenképp nemzeti tulajdonban kell tartani. A földmoratórium 2011-es lejártáról Dancsó Brüsszelben tárgyalt. Elmondta, van lehetőség a külföldiek földvásárlási tilalmát még 3 évre kitolni. Ez idő alatt pedig ki kell dolgozni egy feltételrendszert, amihez kötnék a földvásárlást. Az elképzelések szerint ilyen feltétel lenne például a magyar nyelv ismerete.
A munkahelyek teremtése és a közbiztonság helyreállítása szintén a feladatok listáján szerepel, ahogyan a szociális rendszer és az egészségügyi rendszer helyreállítása is. Ez utóbbi kapcsán az orosházi kórház nehéz helyzetét hozta példának, de kifejtette, országos szintű a gond. A párt elképzelései szerint nem csupán az intézmények finanszírozását tennék rendbe, hanem az egészségügyben dolgozók bérét is korrigálnák, illetve az orvostanhallgatókkal ösztöndíjszerű szerződést kötnének, ami kötelezné őket arra, hogy legalább annyi évet gyógyítsanak itthon, mint amennyit tanultak.

Dancsó kiemelte, a jobboldal nem hagyhatja, hogy megosszák. Összefogással egy erős kormány kezdheti meg munkáját, és ez az ország érdeke – mondta.

Lezsák Sándor (akinek neve összekapcsolódik a rendszerváltás körüli eseményekkel, Lakitelekkel) múltidézéssel kezdte beszédét:

Lezsák Sándor
Lezsák: 20 évvel ezelőtt is éreztem ezt az erőt! (Fotók: Melega Krisztián)
– Azokban a rendszerváltoztatónak nevezett években nagyon elszántak voltunk. Volt programunk, mégpedig radikális, mert gyökeres változást akartunk. Bár váltottunk, de rossz a rendszer. Gondoltuk-e akkor, alig 20 éve, hogy mára ide jut az ország? Nem, mert hittük, hogy jobb lesz. Csakhogy nem kaptuk meg azt a többséget, mellyel valódi változást érhettünk volna el. Akkor nem tudtuk meggyőzni az ország többségét arról, hogy kétharmados többség kell az ország újjáépítéséhez. Most nem szabad ebbe a hibába esnünk – élt a történelmi párhuzammal Lezsák.
A politikus az elmúlt 8 évet jellemző néhány adat felsorolásával érzékeltette, milyen rossz állapotban van az ország.
– Duplájára nőtt a munkanélküliek száma, 2,5-szer több az államadósság. Nálunk a  második legmagasabb az adók és járulékok mértéke, ugyanakkor a második legalacsonyabb a gyes. Háromszor több élelmiszert importál az ország, mint tette néhány éve. Kétszeresére nőtt a mély szegénységben élők száma. A lakosság egészségügyi állapota pedig borzalmas: 1 millió alkoholbeteg, 1 millió depressziós, 806 ezer a rokkant – sorolta a számadatokat Lezsák.
– Letaglózó adatok, mégis van erő, ami indulásra késztet bennünket. 20 évvel ezelőtt is éreztem ezt az erőt!
Kitért az oktatási rendszerre, mondván az óvoda és az iskola a jövő letéteményese. Fontosnak tartja a hungarikumok megőrzését, támogatását – erről most körvonalazódik a Fidesz berkein belül egy törvényjavaslat.
A mintegy egy órás fórum végén az érdeklődők kérdezhettek Lezsák Sándortól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.