- hirdetés -

Hamarosan indul az a múzeumi projekt, melynek keretében általános iskolás korú gyerekek ismerkednek a cigány kultúrával és hagyományokkal.A Szántó Kovács János Területi Múzeum egy nyertes TÁMOP-os pályázatnak köszönhetően tíz foglalkozásból álló programsorozatot indít el március közepén. Ennek keretében húsz,  6-14 éves korú roma gyermek ismerkedik a cigány kultúrával és hagyományokkal.
A programban részt vállalt a Phrahla Testvérek Alapítvány is, mely megalakulása óta (2004) szabadidős tevékenységet szervez a gyerekeknek, megismerteti őket a roma kultúrával, hagyományokkal. Rajkiné Hichsi Mária, az alapítvány vezetője elmondta, a múzeumi projekt célja, hogy a cigányság kulturális értékeit közvetítse a gyermekek számára személyes találkozásokkal, cigány és nem cigány pedagógusokkal, előadókkal.

Eredet és hiedelemvilág

Mindez kedvezően befolyásolja a diákok pozitív személyiségképének kialakítását, erősödik a gyermekek közösségi szelleme, egymás iránti toleranciája. A foglalkozások témái között szerepel a cigányok eredete, vándorlása, családi élet és szokások, ősi cigány mesterségek, cigány irodalom és nyelv, festészet, zene, hitélet, hiedelemvilág, babona.
A program része lesz a múzeum által szervezett kamara kiállítás is, melynek keretében fotók, különböző eszközök és tárgyak bemutatásával ismertetnek meg bennünket a cigányok életével, kultúrájával, hagyományaival.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.