- hirdetés -

Az orosházi nagycsaládosok fennállásuk egyik legnagyobb pályázatát nyerték meg – 7 millióból cserélik ki az izzókat.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium írta ki az energiatakarékos izzók cseréjére vonatkozó pályázatot, aminek keretösszege (uniós forrásból) 230 millió forint. A pályázaton az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok, egyesületek, valamint óvodák vehettek részt.

A világban megtermelt energia mintegy 20 százalékát használjuk világításra, de ennek nagy része kárba vész többek közt az elavult világítástechnikai megoldások alkalmazása miatt.

A 19 éve működő orosházi Nagycsaládosok Egyesülete is élt a minisztérium kínálta lehetőséggel. Fennállásuk egyik legjelentősebb pályázatát nyerték meg: 7 millió 120 ezer forintból cserélhetik a régi izzókat energiatakarékosra.

Környezetet és pénztárcát kímél az energiatakarékos izzó (Fotó: környezetvédelmi minisztérium)
Környezetet és pénztárcát kímél az energiatakarékos izzó (Fotó: környezetvédelmi minisztérium)
– Az izzókra vonatkozóan egy kérdőívet töltöttek ki a családok arról, hogy mennyi energiatakarékos izzót tudnának felhasználni. A felmérés adatait Benedek Szilvia régiós titkár összesítette, a forgalmazóktól pedig árajánlatot kértünk. Ezek alapján állítottuk össze a pályázatunkat, amin egyébként a makói egyesülettel közösen indultunk. Azonban a makói igény töredéke az orosházinak. A helyi egyesület 300 családnak juttat az energiatakarékos izzókból – tudtuk meg Szilágyiné Bella Margittól, az orosházi nagycsaládosok elnökétől.
– A március elején aláírt szerződést követően 30 napon belül érkezik meg a jelentős összeg, melyből megvásároljuk az izzókat.  Egy-egy család, igényének megfelelő mennyiségű energiatakarékos izzót kap, ennek értéke azonban nem haladhatja meg a 40 ezer forintot – tájékoztatta az OrosCafé.hu-t az elnök.
A környezet- és pénztárcabarát fényforrásokért cserébe a régi, de még működőképes energiafaló izzókat a pályázóknak össze kell gyűjteni és le kell adni.
Ha egy család mindössze öt energiafaló égőt cserél energiatakarékosra, akkor egy évben 17 ezer forinttal lehet kevesebb a villanyszámla, hiszen az energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal fogyasztanak kevesebb áramot.
A zöldtárca honlapján olvasható, hogy a programnak köszönhetően 23 ezer 900 tonnával kevesebb szén-dioxid szennyezi a légkört, 6 ezer hektárnyi erdő menekül meg, és az erőműveknek 3,14 megawattal kevesebb áramot kell előállítaniuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.