- hirdetés -

Egy idős hölgyet értek tetten a napokban, amint virágokat lopott a temetőből. A házkutatás során rosszul lett, mentőt kellett hívni.
Az utóbbi hónapokban megszaporodott a temetői lopások száma, ami nagyon sok gyászoló családnál újabb fájdalmat és nem kis bosszúságot okozott a tragédia mellett. Hallottunk olyan esetekről, hogy a temetés másnapján már 10-12 koszorú hiányzott a sírról, de az is előfordult, hogy egy kisgyermek sírjánál aludt egy hozzátartozó, hogy ne vigyék el a sírcsokrokat.

Lászlóffy Róbert
Lászlóffy Róbert
– Tavaly halottak napja környékén felhívásokat ragasztottunk ki a temetőkben. Arra kértük a látogatókat, hogy jelezzék a temetőgondnokságon, ha valami gyanúsat látnak, megadtunk egy telefonszámot is, hogy azon értesítsenek bennünket. Az utóbbi időben több bejelentés érkezett hozzánk, sokszor bizonyultak azonban valótlannak. Akadt olyan eset, hogy valaki haragosát kívánta bemártani, de gyorsan kiderült, hogy a vádnak nincs valóságtartalma – mondta Lászlóffy Róbert, az orosházi temetők üzemeltetője, aki beszámolt egy sikeres felderítésről.
– Végül a napokban egy hölgynek sikerült lefülelnie egy temetői tolvajt. Furcsának találta ugyanis, hogy az idős hölgy egy csokor virággal érkezett a temetőbe, de többel akart távozni. Ezt jelezte felénk, a hölgyet megállítottuk, de nem tudott magyarázatot adni arra, miért van nála ilyen sok virág. Értesítettük a rendőrséget, akik a helyszínen kérdőre vonták a hölgyet, és intézkedtek vele szemben.

A házkutatás közben rosszul lett a gyanúsított

Az ügyben megkerestük az Orosházi Rendőrkapitányság vezetőjét, Czecher Péter alezredest, aki az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkbe.
„Állampolgári bejelentés alapján 2010. február 15-én a kora délutáni órákban az Orosházi Rendőrkapitányság járőrei előállítottak a rendőrkapitányságra egy 66 éves, jól szituált, rendezett körülmények között élő orosházi hölgyet, akinél – a helyi Alvégi temetőből való távozása közben – sírkoszorú, virágok és mécsesek voltak.
A körülmények és a rendelkezésre álló adatok alapján megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a hölgy ezeket a tárgyakat a temetőből tulajdonította el, illetve korábban is követett el hasonló cselekményeket, ezért a lakásán a Bűnügyi Osztály munkatársai házkutatást tartottak. Ennek során további bizonyítékok kerültek elő.
A nyomozási cselekmény végrehajtása közben a végig idegesen és feszülten viselkedő idős hölgy váratlanul rosszul lett, ezért azonnal értesítettük a mentőszolgálatot, akik az orosházi kórházba szállították.
Az ügyben lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban a kapitányság Bűnügyi Osztályán.”

Jutalom a nyomravezetőnek

A temetkezési vállalkozó bízik benne, hogy lesz visszatartó ereje az esetnek, bár azt nem titkolta, hogy biztosan nem ez a hölgy lopott egyedül a temetőkből.
– Bármekkora szegénység van jelenleg, nagyon szomorú dolog, hogy a sírokról ellopják a virágokat, koszorúkat. A hölgy, aki lebuktatta a tolvajt pénzjutalomban részesült, melyet csütörtökön adtunk át részére – mondta Lászlóffy Róbert.

Vajon mikor lesz nyugalom a temetőkben? (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Vajon mikor lesz nyugalom a temetőkben? (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A beszélgetés során megtudtuk, hogy nem csak a koszorúk és virágok bánják a tolvajok tevékenységét, hanem újabban jelen van a fémlopás is a temetőkben.
– Az újabb síremlékekre bronzból készült virágtartók, fogantyúk kerülnek. Tavaly több olyan bejelentést kaptunk, hogy ezeket ellopták. Ez nagy baj, de még nagyobb gond a módszer, ahogyan ezeket a fémtárgyakat eltulajdonították. Kitörték a fogantyúkat a gránit fedlapból, és így több százezer forint értékű kárt tettek, holott egy ilyen fogantyúért csupán pár száz forintot kaphattak a tolvajok – mondta Lászlóffy Róbert, aki továbbra is arra kéri a temetőlátogatókat, hogy legyenek figyelmesek, és ha gyanús dolgot észlelnek, jelezzék azt a temető gondnokainak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.