- hirdetés -

Ennek pedig feltétele a tájékozottság. Így száznál is több gazda vett részt egy agrárvállalat szezonnyitó rendezvényén.
Békés és Csongrád megyéből érkeztek a gazdák egy hagyományosnak számító szezonnyitó rendezvényre Orosházára. Az érdeklődők a legújabb növényvédelmi technológiákkal és vetőmagkínálattal ismerkedhettek meg a kedden, a Gyopár Club Hotelben.

Kihívás lesz 2010

A gazdasági válság a mezőgazdasági ágazatra is rányomta bélyegét – csökkent a termények értékesítési ára a tavalyi év második felében és a támogatások mértéke is visszaesett, miközben a költségek növekedtek. Ezért az idei év nagy kihívás a termelők számára, az eredményes termelés érdekében fontos az újdonságok megismerése.
– Az idei szezon a megújulás jegyében telik el nálunk. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a termékportfóliónk megújuljon, innovatív megoldásokat tudjunk hozni a termelők számára. Ennek jegyében elsősorban kukoricában, napraforgóban mutatkozunk be újdonságokkal. Számunkra a legfontosabb, hogy olyan minőségi termékeket kínáljunk, ami garantálja az eredményes termelést – nyilatkozta az OrosCafé.hu-nak Dobai Tibor, a Syngenta Kft. kereskedelmi igazgatója.
– 2009 második felében gondot okozott a gazdáknak a termények értékesítése, s ez az árakon is meglátszott. Ez most az idei szezon indulásában okoz problémát, hiszen ha a termelők nem tudják a termékeiket megfelelő áron értékesíteni, vagy egyáltalán nem tudják eladni, akkor sokkal inkább rászorulnak valamiféle külső finanszírozásra. Ezért vállalatunk készen áll arra, hogy az általunk előállított termékeket egy finanszírozási konstrukció jegyében juttassuk el termelőkhöz.

A túlélés a cél

Quintz Zsolt orosházi gazdálkodó úgy véli, rendkívül fontos az új technológiákról, növényvédő szerekről való tájékozódás, ezért vett részt a találkozón. A tájékozottság mellett azonban egyébre is szüksége van a gazdáknak.
– Manapság már nem hátrány, ha megvannak a szükséges források ahhoz, hogy folyamatos legyen a termelés. A mi cégünk szerencsére még nem szorul hitelek felvételére, saját erőből gazdálkodunk. Ezen felül szükség van a jó földre, ami itt Békés megyében adott és természetesen elengedhetetlen a szaktudás.
A mostani gazdasági helyzetben a túlélés a cél. Költségtakarékos gazdálkodást kell folytatni, arra törekedve, hogy legalább nullásra kihozza az ember a gazdálkodást. Az esetleges támogatásokkal együtt talán még fejlesztésre is jut, de nem ez a jellemző – most egy-két évig a megmaradás a cél.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.