- hirdetés -

Milyen évre készüljünk a kultúra terén a városban? Pusztai Lajos ügyvezető igazgatót a Petőfi Kulturális Központ 2010-es terveiről kérdeztük.

– Már idén is kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy a tavalyi évben nem történt semmi Orosházán. Természetesen az ilyen véleményt is meghallgatjuk, de azon vagyunk, hogy ezt a véleményt megváltoztassuk. Ezt a szándékunkat támasztják alá a már lekötött előadások és az előkészületek. Felnőtt színházak tavasszal szóló előadások formájában jelennek meg (Vidám kísértet címmel Bánfalvy Ági színtársulata, Márai Sándor: Kaland című színműve Mécs Károly, Rékasi Károly és Hámori Ildikó főszereplésével). A Micimackó-bérlet a gyerekeké: három előadás, köztük a Piruett színjátszó csoport és a VSG Kamara balett előadásában táncmese, amely új színfolt a kínálatban.

– Milyen más stílus mutatkozik be idén?

Pásztor Erzsi - mint Mamy szerepelt Orosházán
Pásztor Erzsi - mint Mamy szerepelt Orosházán
– Orosháza is csatlakozik az országos Dumaszínház hálózathoz, így az első félévben négy alkalommal két-két „nagydumás” látogat el a művelődési házba. A moziban majdnem minden hétvégén lesz film, a legújabbak közül gyerekeknek, fiataloknak, családoknak egyaránt. Felelevenítjük a korábbról már ismert és népszerű Pódium estéket, ahol a fiatal tehetséges orosháziakon kívül vendégünk lesz többek között Vujity Tvrtko is.

– A hagyományos programok mennyiben változnak?

– Készülünk már a szabadtéri rendezvényeinkre is, mint a Szent György-napi Vigasságok, a „Puszta ízei” Orosháza Fesztivál, a Szent István-nap és a Márton-napi ludasságok. A visszajelzések alapján úgy éreztem, hogy az Orosháza Fesztivált követően „űr” keletkezett az Árpád-kertben, ezért idén rövidebb lesz (július 2-10).

– Azonban ezt követően a nyár folyamán még 2-3 alkalommal szervezünk programokat „Árpád-kerti Kultur Party” néven, színházzal, koncertekkel. Egy fellépőt már elárulunk, Charlie ad élő nagykoncertet! A korábbi helyszínek maradnak (evangélikus templom, József Attila Tagintézmény udvara, Árpád-kert), tehát továbbra is kérnénk a Kossuth utcai lakosok türelmét és megértését. A korábbi Fesztivál Galéria mellett indul a Terasz Tárlat a művelődési központ első emeletén.

– Milyen lesz a fesztivál programkínálata?

– A nagyszínpadon a Molnár Dixieland és Illényi Katica látható-hallható a nyitó előadáson. Emellett színházi előadások, zenei estek várják a közönséget, például Magyar képek címmel a Lugosi Gipsy Band műsora (a zenekar vezetője a Kárpát-medencei prímásverseny győztese, ifj. Lugosi Tibor). Lesz stand up comedy, a záró koncert fellépőjét már lekötöttük, de egyelőre nem mondjuk meg, hogy ki az. Az biztos, hogy új stílus jelenik meg a színpadon a zenekar közvetítésével, több korosztálynak biztosítva szórakozást. Természetesen az Árpád-kerti programok és a záró nagykoncert ingyenesen látogathatók. Az Árpád-kert a látogatók által közösségi térré vált, ahol már hagyományosan sok-sok programmal várunk mindenkit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.