- hirdetés -

Bolmányi Ferenc tárlatot szervez a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria az orosházi Városi Képtárral közösen.
A kiállítás január 15-én 15 órakor nyílik meg Békéscsabán, a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galériában. Február 26-áig látható tárlat Jankay Tibor képzőművész azon elképzelése mentén jön létre, hogy saját munkái mellett, külön teremben, kortársai munkáit is megtekinthessük. Bolmányi Jankay barátja volt, így esett rá a választás a szervezők részéről, a kiállítást Mezei-Fehér Judit, a Városi Képtár munkatársa nyitja meg.
Bolmányit Jankay Tibor tanította békéscsabai gimnazista éveiben a művészetre. Innen indult barátságuk, valamint művészeti és stílusbéli rokonságuk. Bolmányi ezután – elhivatottságának köszönhetően – előbb Budapestre, majd Bécsbe került. Bécsben híres portréfestővé vált.

Bolmányi Ferenc Feszültség (kék madár) című festménye
Bolmányi Ferenc Feszültség (kék madár) című festménye
Második felesége biztatására elhagyta a számára ekkorra már kiüresedő realista arcképfestést, és Szentendrére, a művészet jelentős hazai bázisára költözött. Innen, az 1930-as évek elejétől számította igazi alkotópályáját. Élete során több neves kiállítóhelyen szerepelt és jelentős művészettörténészek foglalkoztak műveivel.
Jankayhoz mindig szoros szálak fűzték. Évtizedekig leveleztek, melyben szakmai kérdéseket vitattak meg és természetesen baráti hangon meséltek egymásnak hétköznapjaikról. Véleményt cseréltek az itthoni és a külföldi művészsorsról, a hazaköltözésről, mely mint tudjuk, nem következett be.
Jankay a hagyatékozás mellett döntött, amely döntés befolyásolhatta Bolmányi Ferencet abban, hogy ma Orosházán láthatjuk életművének egy kis szeletét, mely összefoglalva életútját megismertetheti velünk művészetét. Ebből az anyagból válogatva láthatja a közönség festményeit, kiegészítve a Jankay hagyatékban őrzött dokumentumokkal.
Bolmányi Ferencről bővebben itt olvashat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.