- hirdetés -

A Képzőművészeti Műhelyben újabb izgalmas feladatot kaptak a gyerekek.
Mezei-Fehér Judit múzeumpedagógus 2009. szeptemberében úgy döntött, a gyerekek felé is nyit, és megszervezi a Képzőművészeti Műhelyt. Kéthetente tart foglalkozást a kicsiknek a Városi Képtárban, ahol érdekes feladatokkal várja az alkotni vágyókat. Eddig készítettek már kollázst, meseillusztrációt, papírmasét, mely utóbbiban például Gnädig Katalin volt a gyerekek segítségére, hiszen Mezei-Fehér Judit több alkalommal is meghívta már az Orosházi Festők Csoportja Egyesület valamely tagját a műhelymunkára.
Így volt ez most is, mikor Ökrös András segítette a kicsiket az animációs film készítésében. Erre ő volt a legalkalmasabb, hiszen korábban hivatásszerűen is foglalkozott ezzel a képzőművészeti ággal. A Pannónia Filmstúdió munkatársaként együtt dolgozott többek közt Nepp Józseffel és Jankovics Marcellel, valamint részt vett a János vitéz, a Hugó, a víziló és a Mézga Géza elkészítésében is. Ő mesélt nekünk a technikáról, amit január 9-én a Városi Képtárban bemutatott a gyerekeknek.

Hogyan készül az animációs film?

A programon résztvevők a három óra alatt 5 képet készítettek el. Megkérdeztük Ökrös Andrást, hogy az a darabszám egy rajzfilmben mennyi időnek felel meg. Mint megtudtuk, csupán a másodperc töredékének, hiszen, egy másodperc lefedéséhez egy mesében 12 rajzra van szükség, ugyanis ez az idő 24 képkockából áll, viszont ebben a műfajban minden képet egy üres kocka követ. Tehát láthatjuk, hogy nem kis munkába, és természetesen nem egyszerű feladatba fogtak bele a képtárba látogatók.
Ami könnyebbséget jelenthetett, hogy a gyerekek maguk választották ki a figurát, amit aztán öt különböző helyzetben lerajzoltak. Így született forduló kutya, macska és elefánt is a szombat délelőttön. A kicsik tehát megtervezték az alakot, lerajzolták öt különféle nézetben és végeredményként egy 90 fokot elforduló figurát kaptak.

A Képzőművészeti Műhely hamarosan folytatódik! Mezei-Fehér Judit a nyári szünetig várja az alkotni vágyó gyerekeket kéthetente szombaton a Városi Képtárban. A következő programot keresse a továbbiakban az OrosCafé.hu programajánlójában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.