- hirdetés -

Az NB I/B-ben vitézkedő férfi kézisek vezetői elmondják, hogyan látják ezt a remek szezont.

– Mozgalmas év volt a 2009-es, mind az utánpótlást, mind pedig a felnőtt csapatot tekintve – kezdte a teljes évet figyelembe vevő értékelőjét Rajki István, az Orosházi Férfi Kézilabda Sport Egyesület elnöke, aki kiemelte, hogy utánpótlás vonalon az  Adidas Bajnokság legsikeresebb esztendejét produkálták fiataljaink.

Rajki István derülátó a jövőt illetően
Rajki István derűlátó a jövőt illetően

– Öt korcsoport országos döntős, egy régió döntős, egy pedig megyei első helyezett. A Diákolimpián az 5-ös korcsoportban országos negyedik helyen végeztek a gyerekek. Strandkézilabdában ’94-es korosztályunk országos első, az ifi bajnokságban szintén országosan ifistáink ötödikek lettek, a felnőtt csapat pedig a harmadik helyen zártak a 2008/2009-es bajnokságban. Ez mind előre lépést jelent az előző évihez képest.

Minden elismerést megérdemel az edzői kar: Bajusz József, Füzesi Ferenc, Kopornyik Zsolt, Mag Péter, Ekéné Nagy Edit, Raffai András, Tatai Tamás.

Ezután a klubelnök rátért a 2009/2010-es bajnokságra:
– Az őszi szezon felkészülését július 20-án kezdtük és tizenkét felkészülési mérkőzést játszott a gárda. Célunk az 1 -4. helyezés elérése volt, mind az ifi, mind a felnőtt csapat részére. Az előző bajnoki év végén három játékosunk távozott, és négy nagyszerű játékost sikerült igazolnunk. A szakmai munkában Füzesi Ferenc edző hatalmas minőségi javulást hozott. Előrelépés történt az erőnlét, taktikai feladatok és az egyéni képzés területén. Sokat javult a csapat. Az elvégzett munkában lehet bízni és arra kell a továbbiakban építkezni, hogy a szurkolók, játékosok, és a vezetés terveiből, álmaiból minél több megvalósulhasson. Az őszi első helyezés kötelez bennünket, játékost, vezetőt egyaránt a hasonló vagy még jobb eredményekre.

Maradnak Orosházán a meccsek

– Az Eötvös csarnok felújítása miatt nehézségekkel kell szembenéznünk a tavasz folyamán. A klub semmi esetre sem akarta közönségét cserben hagyni és a hazai mérkőzéseket valamelyik vidéki csarnokban megrendezni. Az elnökség úgy döntött, hogy a felújítás időszakára eső hazai meccseket a Táncsics Mihály gimnázium csarnokában játssza a csapat. Már most nagy türelmet és megértést kérek szurkolóinktól, hiszen annyi lelkes sportbarát, mint az Eötvös-ben, biztos nem fog elférni.

A fiúk határozottan és keményen játszanak minden meccsen (Fotó: Melega Krisztián)
A fiúk határozottan és keményen játszanak minden meccsen (Fotó: Melega Krisztián)

– Szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindazon önkormányzati képviselőknek, akik a költségvetés elbírálásánál mellettünk szavaztak, minden további támogatónknak és természetesen a csarnokot hétről-hétre megtöltő, nagyszerű szurkolótáborunknak. Kívánok valamennyiüknek békés, szép Karácsonyt és eredményekben, örömökben gazdag új esztendőt – zárta értékelőjét az elnök.

A következő meccsre koncentrálunk

A felnőtt- és az ificsapat szakmai munkájának értékelésére Füzesi Ferenc vezetőedzőt kértük.

– A nyáron, Bajusz Józseftől egy nagyon jól összerakott csapatot kaptam. Az igazolások is jól sikerültek: Országh Ádám, Kotormán Attila, Ambrus Józsi és Herjeczki Balázs is minőségi igazolás, és jó posztokra jöttek. A tavalyi szerkezettel, koncepcióval alapvetően egyetértettem. Ebbe igyekeztünk az újakat belehelyezni, és a koncepciót tovább vinni tovább fejleszteni, hozzátéve az én egyéniségemet és elképzeléseimet. A nyáron rengeteget dolgoztunk. Nagyon sokat és keményen edzettek a srácok. Ettől jobb lett az erőnlétük, állóképességük, ami hozta magával a koncentráló lépesség fejlődését is. Megtartottuk a csapat előnyös tulajdonságait és a meglévő tartalékokat próbáltuk jobban kihasználni. Gondolok itt pl. a hatos falas védekezésre. Ezen a téren még van mit fejlődni, de voltak már jó meccseink, ahol nagyon jól sikerült alkalmazni ezt a formát.

Füzesi mester kiválóan dirigálja a csapatot
Füzesi mester kiválóan dirigálja a csapatot

Újítottunk egy kicsit a kontra támadások terén, hisz a játékosaim gyorsak, fiatalok, jól bírják a terhelést. Úgy érzem itt is történt egy kis előre lépés. Támadásban néhány taktikai variációval bővítettük a meglévő jó repertoárt. Ezek kis lépések, de a végére szépen összeállt és azt gondolom, hogy az eredménnyel elégedettek lehetünk.

Az ősz folyamán azért voltak rossz pillanataim is. Gondolok itt pl. a Cegléd elleni hazai pontvesztésre, a félegyházi pontvesztésre, vagy épp a nyíregyházi mérkőzésre, de tudom, hogy a legjobb csapatoknak is vannak holtpontjaik és azt hiszem az első helyet nem kell magyarázni. A felszínre került problémákat a tavasz folyamán igyekszünk majd kiküszöbölni. Az őszi elsőség nem szabad, hogy elkápráztasson bárkit is. Előre csak a következő mérkőzésig nézünk. Az elnökség dolga a közép és hosszútávú célok meghatározása. Nekünk – játékosnak, edzőnek – most csak február 13-ig szabad előre néznünk. Ha mindig jól rákészülünk a soron következő feladatra, abból még szép dolgok is születhetnek.

Az ifi igazi bravúrcsapat

Ami a másik csapatomat – az ifit – illeti, meglátásom szerint nagyobb bravúrt hajtottak végre, mint a felnőttek. A bajnokságban második helyen állnak, az OSB-ben (országos serdülő bajnokság) pedig az elsők. A Bajusz József által szépen összerakott felnőtt csapattal ellentétben az ifiben nagyon nagy zűrzavar volt. Kopornyik Zsolt kollégámmal ugyanazon koncepció mentén kezdtünk dolgozni velük, mint a felnőtteknél. Ehhez komoly fizikai alapokat próbáltunk teremteni. Mostanra kialakult náluk egy fegyelmezett csapatjáték, ahol mindenki tudja a helyét. Minél hamarabb megtanulják a profi rendet, annál jobb. Azt hiszem, ennek köszönhetően ez, a korosztályánál két évvel fiatalabb csapat, az NB I/B-s ifi bajnokságban az ősszel mindössze három pontot vesztett. Példaértékűen szorgalmasak, nagyon sokat dolgoznak ezek eredményeképp pedig gyors a fejlődés. Nagy része van ebben Marton Richárdnak is, aki az iskolában a testnevelő tanáruk. Délelőttönként ő foglalkozik velük. Fizikai és egyéni technikai képzés is van ilyenkor, délután pedig csapatszinten foglalkozunk velük. A gimnázium segítségével ez a szisztéma nagyon szépen működik, így tudtuk elérni az eddigi eredményeket. Őszintén remélem, hogy a tavaszi szezonban úgy az ifi, mint a felnőtt csapattal sok örömet fogunk szerezni mindazoknak, akik szeretik Orosházán a kézilabdát.

NB I/B férfi, Keleti csoport - 2009/2010 őszi végeredmény
NB I/B férfi, Keleti csoport - 2009/2010 őszi végeredmény

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.