- hirdetés -

Mindössze két és fél hónapra. A leállás oka viszont örömteli, hiszen a gyárban egy több millió eurós fejlesztést hajtanak végre.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft.-nél (ismertebb nevén az öblösüveggyárban) december 14-én áll le a termelés. A részletekről Czellecz Attila gyárigazgatót kérdeztük.

– A leállás oka az, hogy fejlesztést hajtunk végre. A termelés december 14-én áll le teljesen, hiszen az Owens-Illinois(O-I) svájci központja egy nagy volumenű beruházás végrehajtását támogatta gyárunkban. A fejlesztés keretében a regeneráló kamrákat fogjuk újraépíteni, melynek eredményeként nagyobb kapacitással, egy sokkal jobb minőségű üvegösszetételt tudunk majd biztosítani a termelés újraindítását követően.

Mennyibe kerül a beruházás és mennyi időre áll le a termelés a gyárban?

Tavasztól újra beindul a nagyüzem (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Tavasztól újra beindul a nagyüzem
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A fejlesztés több millió euróba kerül, mely azt gondolom ebben a nehéz gazdasági helyzetben igen örömteli a gyár életében. A jövő év március elsején indul újra.

Az idei évben azonban már történt egy igen jelentős fejlesztés.

Valóban, szeptember elsején egy új elektrofiltert helyeztünk üzembe, melynek köszönhetően jelentős mértékben csökkent a káros anyag kibocsátás. Ez a beruházás is bizonyítja, hogy az O-I a magas szintű minőség elérése mellett a környezetvédelem érdekében is fontos lépéseket tesz.

Mi lesz a dolgozók sorsa a leállás ideje alatt?

A dolgozóinkat ugyanúgy foglalkoztatjuk a leállás ideje alatt is, azokat a munkálatokat végzik majd el, melyet a folyamatos termelés mellett nem tudunk megvalósítani. Így például sor kerül gépek felújítására, karbantartására. Mindenkire szükségünk van a leállás idején is, senkit nem bocsátunk el.

Milyen mutatókkal zárja az évet az öblösüveggyár?

A gazdasági válság ellenére nagyon jó eredménnyel zárja az évet a gyár, hasonlóan az elmúlt évekhez, ugyanakkor bizonyos termelési paraméterekben még jobban is teljesítettünk, mint tavaly. Ez természetesen a dolgozóink megfeszített munkája nélkül nem valósulhatott volna meg, melyet többek között december 18-án egy ünnepi vacsorával is szeretnénk megköszönni. A jövő mindenképpen biztató, hiszen már a megrendelések alapján elmondható, hogy a leállást követően jövőre végig biztosított a termelés. Természetesen a vevőink a leállás ideje alatt sem maradnak ellátatlanul, hiszen raktárkészletünkből, szükség esetén társgyári segítséggel maradéktalanul ki tudjuk szolgálni az igényeket.

Véleménye szerint milyen szerepet tölt be a város életében az öblösüveggyár?

Gyárunk évek óta biztos megélhetést nyújt sok orosházi és vidéki család számára. Az elmúlt időszakban érezhető nehéz gazdasági helyzet ellenére sem történt elbocsátás, ezért úgy gondolom az öblösüveggyár egy stabil munkahely a város életében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.