- hirdetés -

A városi adventi koszorú második gyertyáján is fellobbant a láng, és ünnepi díszbe öltözött a karácsonyfa is.

Ahogy egy héttel ezelőtt, most is nagyon sokan összegyűltek a téren, hogy részesei legyenek az ünnepi pillanatoknak. A Vörösmarty iskola kisdiákjai verssel, dallal, énekkel színesített műsora december jeles napjait idézte a közönség elé. Az adventi időszak kezdetét, a Mikulás és Luca napját – melyhez sokféle népszokás kapcsolódik, Jézus születésének történetét, a karácsonyi ünnepek közeledtét. Majd a rákóczitelepi tagintézmény diákjainak zenés műsora következett, melyben meghatározó szerepet töltöttek be a színek.

A békesség gyertyája

Ünnepi gondolatait ezúttal Dr. Janowszky Sándor, a Kodolányi János Főiskola orosházi tagozatának vezetője osztotta meg a jelenlévőkkel.

– Akik megírták a Szentírást, azért tették, hogy általa nyugalmat, vigasztalást és reménységet kapjunk – kezdte beszédét.

Tele volt a tér ezen a vasárnapon is (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
Tele volt a tér ezen a vasárnapon is (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián

Majd hangsúlyozta: ez a reménység legyen hitünk, szeretetünk és békességünk továbbvivője. Nagyon szép népszokás az adventi koszorú készítése. A friss koszorú körformája a világegyetem egészét jelképezi, benne a kereszt, s annak közepén a piros csipkebogyó azt a mágikus pontot jelenti, ahol Isten belép a világegyetembe. A kereszt négy sarkán a gyertyák, advent négy vasárnapja, a készülődés napjai.

– Advent a csendesség ünnepe. Vajon szeretettel közeledünk-e embertársaink felé mindannyian? Mert mint tudjuk, az tud csak szeretni, akit szerettek. Az tud másokat elfogadni, aki maga is érzi az elfogadottság érzéseit – vélte a szónok.

Születésnapra készülünk, a karácsony fénye jelenti a mi életünket, s ez lesz egy biztonságos pont, amelyen keresztül közelebb kerülünk egymáshoz.
– Advent második gyertyáját gyújtjuk meg ma, a békesség gyertyáját. Ellenségednek adj megbocsájtást, ellenfelednek kézfogást, szeretteidnek szívből jövő szeretetet, minden embernek jóakaratot, gyerekeinknek jó példát, embertársainknak szeretetet és tiszteletet – kérte mindenkitől dr. Janovszky Sándor, majd meggyújtotta a második gyertyát.

Élőben az Árpád-kertből
A koszorú építője, az Oros-haza Baráti Kör ismét újított. A második gyertyagyújtás napjától webkamerán keresztül is belekukkanthatnak a kíváncsiak abba, mi történik az Árpád-kertben. Az adventi időszak egésze alatt 24 órán keresztül nézhetik az élőképet ha ide klikkelnek.

Fényruhába öltözött a karácsonyfa

A gyertyagyújtással egy időben a mintegy 6 méteres városi karácsonyfa is fényruhába öltözött. A téren az Orosházi Rotary Club ismét forralt borral, míg az Oros-haza Baráti Kör meleg teával és zsíros kenyérrel várta az ünnepvárókat.

Az ünnepi pillanatokat követően a művelődési házban az önkormányzat és a városi képtár által meghirdetett képeslapkészítő verseny eredményhirdetésére került sor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.