- hirdetés -

1979. december 3-án nyitotta meg kapuit a Darvas emlékház. A Megyei Irodalmi Gyűjteménnyel együtt kincsesbánya a Dózsa utca 74.

Az orosházi születésű író, publicista, politikus Darvas József nevét viseli a Dózsa György utcai emlékház, ami harminc éves lett december 3-án. A évfordulót tegnap a városi könyvtárban ünneplő irodalomkedvelőket Németh Béla polgármester köszöntötte. A kezdetekre dr. Szabó Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató tekintett vissza.

dr. Szabó Ferenc
dr. Szabó Ferenc

– A kiskunfélegyházi Móra emlékház vagy kiskőrösi Petőfi emlékház nyomán Darvas József 1973-ban bekövetkezett halála indította el a gyűjtemény létrehozásának gondolatát. Ezt segítette, hogy bátyja, Mihály kifizette az örökösöket és 1977-ben fölajánlotta gyermekkoruk színhelyét erre a célra. Az előkészületekben sokan kiemelkedő szerepet játszottak, de kiemelném Beck Zoltán akkori múzeumigazgató és Nagy Gyula néprajzkutató személyét.

– Ilyen feladattal felruházott más gyűjtemény, ott ahol emlékház is van, voltaképp csak Biharugrán, Szabó Pál emlékházában lehetne. Ám ennek megközelíthetősége kicsit nehézkes, ami nem túl előnyös a kutatások szempontjából. Ezért Orosházára esett a választás az akkori város- és megyevezetés egyetértésével. Így nyílt meg 1979. december 3-án az emlékház, amihez később a Megyei Irodalmi Gyűjteményt is sikerült társítani az udvarban felépült külön épületben.

Szabó Ferenc: Ez egy nagyon nagy kulturális lehetőség, nem csak Darvas József személye és életműve, hanem a szélesebb irodalomtörténeti hagyományápolás szempontjából is.

A gyűjtemény alapja Darvas József saját, 1350 kötetes könyvtára, melyben különleges értéket képviselnek kortársai – többek közt Szabó Lőrinc, Sütő András – dedikált könyvei. Ezen kívül megtalálhatók itt különböző tárgyi emlékek, bútorok, melyek a neves írónő Szabó Magda családi hagyatékából származnak. Bérczi László nagynevű fotós hagyatéka szintén értékes része a gyűjteménynek, amelyben számos orosházi, környéki és megyei alkotás található meg a 18. századtól egészen napjainkig. A gyűjtés folyamatos, hiszen rendkívül fontos ezeknek a kincseknek a megőrzése.

Múltból merített gazdagító kincsek

Darvas József otthona ma kincsesbánya
Darvas József otthona ma kincsesbánya
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Az emlékház kincsesbánya a város szélén. A város, akkor még falu széle abból adódott, hogy Darvasék oda voltak kénytelen építeni társadalmi helyzetüknél fogva. A kincsesbánya pedig abból adódik, hogy a Darvas emlékház és az irodalmi gyűjtemény minden korosztály számára kincseket rejt. Kincseket, amelyekből érdemes tanulni, amelyeket a gyűjtemény segítségével a mélyből, a múltból meríthetünk, és amelyek táplálnak, gazdagítanak bennünket – mondta Bárdos Zsuzsa muzeológus, irodalomtörténész.

– Bízom abban, hogy a gyűjtemény újra és újra éledése – hiszen ezt a Főnix szerepet időnként mindannyian megtapasztaljuk – nagyon sokat fog jelenteni a fiataloknak. Fontosnak tartom, hogy a számítógéphez szokott fiatalok megtapinthassák könyveket, érezzék az illatukat, mert úgy hiszem, hogy ezzel a gyűjteménnyel nem csak a jövőt, hanem a jelent is szolgálni kell.

A fiatalok érdeklődése nem marad el, ezt támasztja alá Halász Mónika néprajzos-történész doktorandusz Darvas műveiről szóló előadása. Zárszóként a Darvas József Társaság elnöke, Rózsa Zoltán fogalmazta meg gondolatait a politikusként is ismerté vált Darvasról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.