- hirdetés -

Az eredményeket és a célokat Gyopárosfürdőn összegezték a szakszervezetek.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének Dél-alföldi Regionális Tanácsa (RKT) december másodikán Gyopárosfürdőn tartotta testületi ülését. Az értekezleten részt vett Hernádvölgyi Andrea az MSZOSZ alelnöke is, aki véleményezte az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) 2010. évi minimálbérről, a garantált bérminimumról és a jövő évi keresetek alakulásáról szóló megállapodást. Mindemellett a Békés megyében működő JOGPONT Hálózat munkájáról is tájékoztatott.

Ne legyen reálbércsökkenés

Hernádvölgyi Andrea
Hernádvölgyi Andrea

A tanácskozás keretében az alelnök elmondta, 12 héttel ezelőtt kezdődtek a bértárgyalások az OÉT tagjai között. A kormány vállalta, hogy a tanács megállapodása alapján, kormányrendeletben állapítja meg az országos minimálbér és a garantált bérminimum összegét. Így 2010. január elsejétől az országos minimálbér havi 73 ezer 500 forint lett, míg a garantált bérminimum összege havi 89 ezer 500 forint.

A szakszervezetek határozott célja az volt – s ezt részben el is értek a megállapodások során -, hogy reálbércsökkenés ne következzen be a keresetekben, valamint az 1,22 százalékos szorzóarány megmaradjon a szakmunkás bérminimum javára. Bár ez utóbbinál nem sikerült megőrizni a reálértéket, viszont jelentős szakszervezeti sikerként könyvelhető el, hogy a garantált bérminimum végérvényesen intézményesült (a munkáltatók nem akartak emelést), ezáltal elfogadott bérformává válik a munka világában január elsejétől.

Hernádvölgyi Andrea szerint a szakszervezetek számára most az a legfontosabb feladat, hogy sor kerüljön a helyi tárgyalásokon a bérmegállapodások megkötésére.

Kutiné Stefanovits Katalin
Kutiné dr. Stefanovits Katalin

Ingyenes jogi segítség

Az alelnök a februártól működő országos jogsegély-szolgálat tevékenységéről is beszámolt. A JOGPONT Hálózat az ország 145 helyszínén térítésmentes jogi segítséget nyújt munkavállalóknak, munkáltatóknak, valamint vállalkozóknak: munkajog, társadalombiztosítás és cégjog területén. Békés megyében 7 JOGPONT iroda működik. Eddig 792 fő kereste fel a JOGPONT irodákat, többségében szakszervezeti tagok, de munkavállalói jogon is bárki segítséget kérhet.

Orosházi JOGPONT: minden hónap utolsó szerdáján, 14 órától 18 óráig a Könd utca 42. szám alatt, az Ipartestület Székházában Kutiné dr. Stefanovits Katalin nyújt ingyenes jogi segítséget az ügyfeleknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.