- hirdetés -

Ráadás orgonahangverseny karácsonyra Rákász Gergelytől!

Az orgonahangversenyek legkedveltebb ráadásdarabjait hallhatják az érdeklődők Rákász Gergely módra december 11-én pénteken 18 órától a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

Interaktív zenetörténeti barangolás és best of válogatás részesei lehetnek a megjelentek, ahol többek közt Bach – d-moll Toccata és Fúga, Widor – Toccata, Vierne – Westminsteri Harangok című műveit hallhatják az orgonaművész előadásában. A művésszel beszélgettünk, aki öt éves kora óta zongorázik, 11 éves kora óta, tehát 21 éve orgonál.

Mikortól beszélhetünk szenvedélyről? Mikor érezte azt, hogy egész életében ezt szeretné csinálni?

Rákász Gergely
Rákász Gergely

Esztergomban kirándultunk a családdal, amikor a bazilikában felcsendült az orgona, nekem pedig földbe gyökerezett a lábam. Édesapám kiharcolta, hogy feljussunk a karzatra és alig 11 évesen kipróbálhattam a hangszert. Olyan élmény volt, hogy hazafelé a kocsiban azt mondtam a szüleimnek, hogy orgonista leszek. Nevettek rajtam, anya mosolygott és azzal viccelődött, hogy „persze és még tűzoltó és katona is.”

Nos az utóbbi kettő nem jött össze, de attól a naptól fogva minden vasárnap a mise után meglátogattam édesapámat a templomkarzaton, ahol kántorkodott. Ott ugyan csak egy pici orgona volt, de az letéteményesévé vált annak a hangzásnak, amit Esztergomban éltem át.

Az orgonaversenyek legkedveltebb ráadásdarabjait hallhatja majd a közönség „Rákász Gergely módra”. Miben áll ennek egyedisége?

Mindig beszélek a hangversenyeken. Nem csak a több ezer hangot kapja a hallgató, hanem azokat a történeteket is, amelyek a darab születésének körülményeit adják. Mit élt át a zeneszerző, milyen volt a történelmi helyzet, mi a különleges a darabban. Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ a hallgatók, akik nem elégszenek meg azzal, hogy ki a szerző és mi a darab. Ettől élővé válik egy mű, egy korszak, egy szerző, ettől különleges a koncert. Most, karácsonykor ez a képlet kiegészül a darabokhoz választott irodalmi idézetekkel, amelyek az ünnepre hangolnak bennünket.

Mit jelent az, hogy a hallgatókkal a hallgatóknak játszik?

Több mint egy évtizede hangversenyezem és ez alatt felépült egy baráti kör. Kezdetben csak a személyes ismerőseim tartoztak ide, akik szerették volna tudni, mikor és hol hangversenyezem. Majd a koncertlátogatók közül egyre többen kértek értesítést, míg végül a csatlakozás lehetőségét nyilvánosan is meghirdettük és a végeredmény egy világszerte több mint 22 ezer tagot számláló klub, akiknek egy részével levélben, zömével azonban elektronikusan tartjuk a kapcsolatot. A Rákász Gergely Baráti Körben érdeklődtünk, kinek mi volna a szívéhez legközelebb álló ráadás darab. Rengeteg válaszlevél érkezett, és ezek befolyásoltak a műsor összeállításában.

A világban merrefelé lépett már fel?

Európában Németországban, Angliában, Szlovákiában, Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban, Írországban, valamint az Egyesült Államok több államában. A legemlékezetesebb koncertem mégis szülővárosomban, Győrben egy fesztiválmegnyitót játszottam. A mobil koncertorgonámat egy folyó közepén a vízi színpadra állították fel, és Händel tűzijáték zenéjét játszottam nagyjából 30 ezer embernek, miközben a fejem felett robbantak a tűzijáték rakétái. Nem győztem kapkodni a fejem, akkora élmény volt mindennek a közepén ülni.

Hogyan tud megnyerni egy ismeretlen közönséget? Mi adhat még plusz élményt a nézők felé a zenén túl?

A közönség megnyerése nem egy tudatos folyamat. Egyszerűen igyekszem a legjobbat kihozni magamból, és megtenni mindent, hogy azok, akik megtiszteltek a figyelmükkel a lehető legtöbb élménnyel térjenek haza. Feltöltődjenek, kikapcsolódjanak, jól érezzék magukat. Ezért a beszédek, az interaktív megközelítés. A jövő tavasszal induló turnémon például újra vetíteni is fogok, azaz ismét látványkoncerttel készülök. A kedves hallgató, pedig ezt megérzi, hogy a rendezvény érte van. Nem magas lóról néz le rá a művész, hanem egyenrangúak. Ha egy művész egyszer ezt a gondolatot magáévá tudja tenni, akkor nagy lépést tehet a közönség elfogadásának irányába.

Az ünnepi élmény december 11-én 18 órától a Petőfi Művelődési Központban várja az érdeklődőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.