- hirdetés -

Mindenkit megillet az egyenlő bánásmód, ha mást tapasztal keresse fel az Esélyek Házát.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság tevékenységének célja az emberi méltóság védelme, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem, a jog eszközeivel. A hatóság az egyenlő bánásmód követelményének megsértése esetén, a jogaiban sértett fél kérelmére, vagy a törvényben meghatározott esetekben, hivatalból lefolytatja a hatósági eljárást annak megállapítása érdekében, hogy történt-e hátrányos megkülönböztetés.

Kihelyezett ügyfélfogadás

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a nyár folyamán „diszkrimináció elleni küzdelem, a társadalmi szemléletformálás és a hatósági munka erősítése” elnevezéssel TÁMOP-os pályázatot hirdetett. A kiírásra ügyvédek jelentkezhettek, az egyenlő bánásmód megyénkénti referensi feladatainak ellátására. A projekt keretében 2013-ig megyénként, heti rendszerességgel az Esélyek Házában, havonta egy alkalommal pedig a kistérségben tartanak kihelyezett ügyfélfogadást. Orosházán, november 27-én dr. Bodnár Beáta várta a panaszosokat a Polgármesteri Hivatalban.

A lehetőséggel nem élt senki

– Az érdektelenség oka valószínűleg abban rejlik, hogy sokan nem ismerik még a hatóság munkáját. A jövőben szeretnénk az önkormányzattal együttműködve, adott célcsoportokat felkeresni, ahol esetleges sérelmek merülhetnek fel – tájékoztatta az OrosCafé.hu-t dr. Bodnár Beáta ügyvéd.

A megyében Battonyán működik az Esélyek Háza, melyet egyre többen keresnek fel. Az ügyek többségénél főként szimpla jogi segítséget kérnek az érintettek. Legtöbben a munkahelyükön ért sérelem miatt kérnek segítséget, illetve sok olyan ügyünk is van, melyeknél a kerekesszékkel élőket éri diszkrimináció.

– Elmondhatom, hogy ezeknél az eseteknél a jogsérelmek feltárása nagy hatékonysággal működik. A bejelentő, illetve tanú adatait titkosan kezeljük – hangsúlyozta az ügyvédnő.

Dr. Bodnár Beáta minden héten csütörtökön 12-16 óráig tart ügyfélfogadást Battonyán, a Fő u. 91. szám alatti Esélyek Házában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.