- hirdetés -

Bár Orosháza nem kapott szerepet a fővárosi bemutatkozásban – Békés megyéről kiderült, jó itthon lenni.

Szeretlek, Békés megye címmel megyénk értékeivel mutatkozott be Budapesten, a Művészetek Palotájában: az 50 éves filharmonikus zenekar, a Jókai Színház, a kézműves szakiskola, a Harruckern iskola, a levéltár. Számos területről érkező szakemberek adtak itt találkozót egymásnak ezen a napon, amelynek az volt az üzenete: Békés megyében, itthon, jól érezzük magunkat, és szívesen látjuk azokat, akik hozzánk látogatnak. Az egymás jobb megismerését szolgálta az egész napos rendezvénysorozat, amely több száz embert mozgatott meg, kapcsolatokat hozott létre, és erősített meg.

Fénypont az esti koncert

A nap fénypontja kétségkívül a szimfonikusok esti hangversenye, amellyel a Prima-díjas zenekar 50 éves fennállást ünnepelték. A karmester, Somogyi-Tóth Dániel orgonajátéka után Beethoven IX: Szimfóniáját adták elő a debreceni Kodály Kórus közreműködésével. A szűnni nem akaró taps jelezte: nem érdemtelenül ültek a zenészek a mintegy ezer néző elé, pompás születésnapi koncertet adtak.

Szellemi értékei mellett tárgyi kincseivel is felvonult a megye
Szellemi értékei mellett tárgyi kincseivel is felvonult a megye

Színház sikerét jelzi, hogy nem nagyon fértek el az érdeklődők a kék teremben, ahol Fekete Péter igazgató ismertette az intézményben végbement újításokat, és a terveket. Olyan gondolatok hangzottak el, amelyek – függetlenül attól, hogy milyen területről beszélünk – a válság okozta nehéz helyzetben jó stratégiára utalnak. Az értékek felismerése, megfogalmazása után azok összesítése és egymással való kiegészítése új értékeket teremt.

Ezek felmutatása a világnak az előre menekülés útját jelenti, a megújulást hozza. Ennek szellemében a megye színháza a Bárka folyóirattal, a szimfonikus zenekarral, a Napsugár Bábszínházzal, a Munkácsy Mihály Múzeummal kiegészülve közös projektekben gondolkozik, azok megvalósításán közösen dolgozik. A kuriózumnak számító tavalyi magyar évad után az idei évad a színházban a közép-európai színházi szomszédolásra vállalkozott, havonta komplexen bemutatva egy-egy szomszéd ország kultúráját.

RendhagyÓra a Pál utcai fiúkkal

A legújabb vállalkozás „betűéhségfokozó” értékátadás: a RendhagyÓra, a kötelező olvasmányoknak olyan bemutatása a diákok előtt, és velük közösen, amely a könyvekhez segít el- és visszavezetni a tanulókat. Az oktatás területére is át(ki)rándult ezzel a színház, a fővárosban látott ízelítő tetszett a jelenlévőknek.

Greifenstein János rendező irányításával A Pál utcai fiúk szereplői elevenedtek meg, és egy-egy rövid játékban olyan fogalmaknak adtak értelmet, amelyet elmagyarázni sokkal nehezebb a gyerekeknek, a színészi jelenléttel szemléletes képet nyújtottak egyes tantervi követelményekhez. Élménydús kiegészítője lehet ez a jövőben az irodalom tanításnak, bízzunk benne, hogy sok helyen lesz rá igény, és lehetőség arra, hogy a kisebb-nagyobb diákok ilyen közelről találkozzanak a nem szeretett kötelezők szerethető hőseivel.

Színészek neve: Bartus Gyula, Gulyás Attila, Fehér Tímea, Tege Antal

Sajnálatos, hogy a megyei fenntartású intézmények mellett a megye más önkormányzatai, többek között Orosháza sem kaptak szerepet ebben a székes fővárosi látogatásban, pedig Békés megye a mi otthonunk is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.