- hirdetés -

Minden órán használhatják a korszerű fejlesztést a kisdiákok.

Orosháza Város Általános Iskolájának minden tagintézményben van már Mini PC. A Vörösmartyba harminc darab érkezett , amit egy – Orosz László főigazgató helyettes által készített – informatikai pályázat segítségével nyertek el. A gépeket már tavaly júniusban megkapták,  de a bemutató órát csak most, november 25-én tartották. A Mini PC-re folyamatosan érkeznek a programok, amiket az iskola szintén pályázati úton nyer. Az informatikus kollégák felrakják őket, aztán közös, belső képzés segítségével megtanítják a pedagógusoknak, hogyan használják azokat.

A kompetencia fejlesztése

A bemutató (matematika) órát Tompáné Barabás Edit tartotta a 4. osztályosoknak, aki a Mini PC-vel való munkán kívül bemutatta, hogyan lehet hatékonyan tanítani és időt spórolni például az interaktív táblával. A mai kompetencia alapú oktatásnak megfelelően csoportokban folyt a munka, amiknek tagjai nem maguk választották ki a társaikat, és nem is azokkal dolgoztak, akikkel minden nap szoktak, hanem új csoportbontás történt. Egy matematikai művelet megoldása után derült ki, hogy ki kivel lesz egy csapatban. A matekórába bekerült egy csipet nem szakrendszerű oktatás, egy kis környezetismeret is, hiszen a Nemzeti Parkokról, azok alapításának évéről is tanultak a gyerekek. Valamint a problémamegoldásra való nevelés példájaként olyan szöveges feladatot is kaptak a gyerekek, amiknél nekik kellett kérdéseket kitalálniuk egy olvasott szöveg alapján.

Mire jó a Mini PC?

A bemutató órán csupán  10 percre kapcsolhatták be a gyerekek a  a gépüket. Az igazgatóhelyettes, Justyákné Kiss Ágnes megfogalmazta: ezek a számítógépek nem arra a célra szolgálnak, hogy az egész órai munkát azon végezzék el a tanulók, hanem mintegy kiegészítik a tankönyvek anyagát. A Mini PC-ben igazán jó, hogy a gép leellenőrzi, hogy jó-e a megoldás, illetve a táblára kivetíthető a helyes válasz, így biztos mindenki látja a jó eredményt, és  így vizuálisan is memorizálhatja azt.

Az iskola igazgató-helyettesétől megtudtuk, az eszköz gyorsítja az órát, hiszen a gyerekek rögtön kapnak visszajelzést a munkájukról, így egyből sikerélményben van részük.  Az eszközt minden tantárgyból, minden órán használják. A tanárok segítik egymás munkáját, és még itt a kezdeti szakaszban megosztják egymással a jó ötleteiket.

Nem feltétlen az eredeti célként kitűzött témáról tanulhattak a jelenlévő tanárok és óvónők, de mindenképp hasznos volt, hiszen a Mini PC-n túl újabb tippeket hallhattak a nem szakrendszerű, és a kompetencia alapú oktatásról is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.