- hirdetés -

Részletesen kielemeztük, mik lesznek a témák: jönnek az áremelések, a „Főtér” pályázat, a kórház helyzete, és a költségvetés koncepciója.

Újítás, hogy ezentúl a nyilvános napirendi pontok előterjesztései is letölthetőek. Ha ide klikkel, .pdf formátumban már olvashatja is részletesen. Azoknak, akik nem érnek rá olvasgatni, mi összefoglaltuk, mi várható a november 27-i testületi ülésen. A napirendi pontokat itt olvashatják.

Közmeghallgatás

Kezdésként a GyiÖK választás eredményének ismertetése és a megbízólevelek átadása lesz napirenden. Ezt követően közmeghallgatást tart a testület, ahol minden orosházi polgár elmondhatja búját-baját a képviselőknek.

Azt, hogy a napirend előtti felszólalásoknál lesz-e valami kiemelkedő téma, még nem tudjuk, bár sejtjük, hogy igen.

A nyilvános ülést a helyi építési szabályzatról szóló rendelet módosításával kezdik. Erre a törvényi változások miatt van főleg szükség, de több, a rendeletben foglalt épületet lebontottak, vagy időközben értékét vesztette, a védett növények közül több kipusztult. Emellett engedélyezik például szélkerék elhelyezését belterületen, és az elkerülő út elkészülte után átnevezik és átszámozzák az ottani útszakaszokat és területeket.

Szemét-, csatorna- és vízhelyzet

Szinte biztos, hogy politikai adok-kapok lesz a második pont tárgyalásánál, hiszen a városi hulladékkezelés kerül terítékre. A Városgazdálkodási Zrt. szállítja Orosházán a szemetet. Mivel a saját hulladéklerakó nyáron bezárt, így Hódmezővásárhelyre viszik át a szemetet, ennek pedig értelemszerűen nagyobb a költsége. A Városgazdálkodás  10 százalékos emelést javasol. A 2010-re tervezett összegeket itt megnézheti.

Mindezeket pedig az OrosCafé.hu élőben közvetíti majd péntek reggel 9 órától. És immár nemcsak szóban és fotóval, hanem videóanyaggal. Figyelje az OrosCafé.hu oldalát péntek reggel és nézze, olvassa, kommentálja a testületi munkát.

A szippantott szennyvíz ára és annak meghatározása is külön téma lesz 3. pontként. Azokon a helyeken, ahol nincs csatornázás, a Városgazdálkodási Zrt. szippantós autója végzi a leürítést. Ennek 2010. január 1-jétől tervezett díja 412,50 Ft/m3. A díjemelés tervezett mértéke itt 5 százalék.

Az 4. tárgyalandó pont az ivóvíz ellátás és szennyvíz elvezetés. Az előterjesztés átlagosan 6 százalékos emelést javasol a következő évre. Így a lakossági vízdíj 159 Ft/m3, a lakossági csatornadíj 177 Ft/m3 lehet, ha a képviselők többsége igent mond rá.

Jön a „Főtér” pályázat

Ötödikként tárgyalják a közoktatási minőségirányítási program módosítását, mely jogi és technikai jellegű előterjesztés.

A hatodik napirend a „Főtér” pályázaté. Két hete már bemutattak egy nagyívű elképzelést az Alföld szálló helyére megálmodott főtérről. Azt a tervet azóta a helyi építészek és városházi szakemberek ízekre szedték és újra összerakták a tervezővel karöltve. Az előterjesztésből annyi derül ki, hogy ezt az új és némileg módosított elképzelést tárják a képviselők elé.

Eladó a volt Műszaki Áruház

A 7. és 8. pont szorosan összefügg. Az önkormányzat ugyanis kijelöli eladásra a volt Műszaki Áruház helyiségeit. Azonban kiderült, hogy közel 20 évvel ezelőtt rosszul jegyezték be a tulajdonviszonyokat, így a város „papíron” tulajdonosa volt a Kossuth utcai lakótömb lépcsőházainak és egyéb kiszolgáló helyiségeinek is. De a törvény szerint ezek jogos gazdája a Lakásszövetkezet. Így most a város ingyen átadja a szóban forgó helyiségek tulajdonjogát a Lakásszövetkezetnek. Ennek értéke 3,6 millió forint + Áfa.

Ha ez megtörténik, akkor jöhet a volt Műszaki Áruház értékesítésre való kijelölése. Az ingatlanforgalmi értékbecslés 58,9 millió forint + Áfa összegre taksálja a helyiséget. A bérlőnek elővásárlási joga van a helyiségre, ráadásul az előterjesztés szerint 18 millió forintos fejlesztést hajtott végre az üzletben. Ezért azt javasolják a testületnek, hogy 40,9 millió forintot kérjen a vevőtől.

Több pénzt kérnek az intézmények

A 10. pont is a pénzről szól. Több városi fenntartású intézmény jelezte, hogy kevés az összeg, amit korábban kapott. A tárgyalások lezajlottak a tételekről. A Táncsics gimnáziumnak és az Egyesített Szociális Intézménynek 30-30 millió forintot, a könyvtárnak 3,8 millió forintot míg a Diákélelmezésnek 40 millió forintot javasolnak megszavazni az előterjesztők.

A 12. napirend a 2010-es költségvetés koncepciója, melyről Dancsó József alpolgármester tartott szerdán sajtótájékoztatót. Ettől a ponttól kezdve várhatóan a politikusok elemükben lesznek, hiszen a város igencsak pengeélen táncol majd jövőre. Ezt a baloldaliak úgy értelmezik, hogy a jobbosok rontottak el mindent, míg a jobboldali városvezetés a baloldali kormány munkájának eredménytelenségével magyarázza a helyzetet. Ezért biztos, hogy mindkét oldal megpróbálja majd meggyőzni a másikat saját igazáról.

Kórházi gáz

A kórház helyzetéről a héten több szereplő is megszólalt már pro és kontra. Az MSZP nehezményezte, hogy nem kaptak semmilyen írásos anyagot arról, pontosan mi lesz a téma a kórházi vitában. Ez az anyag azóta már felkerült a netre, ebből dolgoztunk mi is. megtudtuk, hogy a Dégáznak 25 millióval tartozik a kórház, és ha nem fizet november végéig, kikapcsolják a gázt. Az előterjesztés szerint ha addig 12 milliót kifizetnek a tartozásból, a 7 milliós kamattól eltekint a Dégáz. Úgy tűnik, ez meg fog történni.

Emellett a kórház a várostól kapott korábban 20 millió forintot segítségképp azzal a feltétellel, hogy azt 2009. december 31-ig visszafizeti. Ezt azonban nem tudja teljesíteni, így a határidőt egy évvel kitolják.

Az is kiderül az előterjesztésből, hogy a kórháznak 96,4 millió forint tartozása van két nagy szállítója felé. Tárgyaltak velük és arra jutottak, hogy a követeléseket faktorálják, azaz eladják.

Egy kormányrendelet szerint ha egy önkormányzati, de önállóan gazdálkodó intézmény 30 napon túli adóssága 100 millió forint fölé kúszik, akkor önkormányzati biztost kell kirendelni. Ez Orosházán fennáll, de ha a kormány tartja ígéretét, és pénzt utal a kórházaknak, akkor ez az összeg januárra csökkenni fog. Ezért a biztos kinevezését 2010. február 28-ig elhalasztják a tervek szerint.

Péntek reggel 9 órakor várjuk a számítógép elé, kövesse velünk élőben az ülést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.