- hirdetés -

A Városi Képtárban Pap Gyula fotó- és festőművész és Hézső Ferenc festőművész kiállítása látható.

Pap Gyula kiállítását  Szekernyés János műkritikus , Hézső Ferencét pedig Dr. Pap Haulisch Lenke művészettörténész nyitotta meg november 20-án, 18 órakor. A megnyitón fellépett még a zeneiskola két növendéke is, egyikük gitárjátékával, másikuk énekével szórakoztatta a közönséget.

Pap Gyula fotói leginkább az emberi közösségeket, azon belül a romák mindennapjait, örömüket és bánatukat örökítik meg. A hétköznapokba beletartozik a munka, a mezőgazdaság és a család. Arcokat láthatunk, a fényképezőt fürkésző tekinteteket, vagy éppen merengő szempárokat.

A megnyitó pillanatképe (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A megnyitó pillanatképe (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hézső Ferenc Pap Gyula tanítványa volt. A kiállításon megcsodálhatjuk az ő festményeit is. Főként montázsokat készít, amikben szintén a falu, a mezőgazdaság és a háziállatok kapnak főszerepet. A színek kavalkádján túl nagyon különlegessé teszi a munkákat, hogy a mozaikok egymáshoz illesztésével éles határokat képez a művész a kép részletei között. Hézső Ferenc nagy tisztelettel és szeretettel mesélt egykori mesteréről, akinek hatására ő is tanárrá vált.  Nem annyira témáiban, mint inkább életfelfogásában, világszemléletében hatott rá Pap Gyula, aki mindig arra tanította, hogy ne a múlt felé tekintsen, hanem a jövő lehetőségeit fürkéssze, és vegye észre azokat az újdonságokat, amik körülöttünk a világban lejátszódjanak.

A kiállítás január 18-ig megtekinthető a Városi Képtárban. Érdemes ellátogatni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.