- hirdetés -

Teljesen új képviselőket választott a városi diákság, Mórocz Győző lett a „diákvezér”.

A GyIÖK (Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat) november 13-án új polgármestert kapott a szavazó diákoktól. Az előző évekhez képest a jelentkezésben módosultak a szabályok, hiszen idén csak testületi tagok vehetett részt a vezetőválasztáson.

Azonban nem csak a polgármesterjelöltek, hanem a képviselőnek jelentkezők is izgulhattak az eredményhirdetésen, hiszen ők is ezen a napon, délután 15 órakor, a művelődési központban tudták meg, hogy tagjai lettek az Orosházi GyIÖK-nek, vagy sem.

Koccintás az új képviselők között (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Képviselők koccintása (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A képviselőknek először az iskolákban kellett aláírásokat gyűjteniük a társaiktól, hogy egyáltalán a szavazásra bekerüljenek. Jelentkeztek a József Attilából, a Vörösmartyból, a Czinából, az Eötvösből, a Táncsicsból, a Székácsból, a Harruckernből és az ügyviteli szakképző iskolából is. Az eredményhirdetés előtt Dancsó József alpolgármester mondott beszédet, ami igazán jóra, diákos szellemiségűre és hangulatúra sikeredett. Volt egy kis történelmi előzetes a szabad választásokról – lévén itt is azt élhették át a fiatalok – a demokráciáról, melyeket jó tanácsok követtek.

Például, hogy a megválasztott tagok tegyenek a közösségért, tiszteljék a bizalmat, amit társaiktól kaptak és így tovább. Aztán Csizmadia Gergely, az ifjúsági ügyekért felelős önkormányzati képviselő mondott beszédet, és végül ő hirdette ki az eredményeket is. A megválasztott diákok oklevelet és ajándék tollat kaptak, de azokat is biztató szavakkal engedték ki a teremből, akiknek most nem sikerült az ifjúsági önkormányzatba bekerülni. Ők egyéni tagokként csatlakozhatnak a GyIÖK-höz.

Az új polgármester

Az új polgármester Mórocz Győző lett a Harruckernből, aki eddig alpolgármesteri posztot töltött be. Egyedül indult el a választáson, de ez nem kisebbíti eredményességét, és eddigi munkáinak jelentőségét, ugyanis ő volt többek közt az Extrém sportnap egyik főszervezője is, ami igazán nagy sikerrel zajlott.

091113_diakonkormanyzat042
Mórocz Győző, az új „diákvezér”

Győző elmesélte, a GyIÖK-be régen komoly szándékkal került be. Aktív BMX-esként nem volt neki és a barátainak helyük, illetve terük arra, hogy űzhessék ezt a sportot, hiszen bárhol próbálkoztak, mindig és mindenhonnan el lettek zavarva. Az Árpád-kertben is kihívták rájuk a rendőröket, mondván, hogy bosszantják az embereket. Ő ezen akart változtatni, így belépett a diákönkormányzatba, és azóta tett is ez ellen a hátrányos helyzet ellen. Ma már a piactéren kapnak helyet a BMX-esek. A sport elfogadtatásában, megszerettetésében is nagy szerepet játszott munkássága, így már bemutatókat is tartanak, például a gyereknapon is láthattuk őket.

Ezen kívül három hónapja agresszív görkorizik, így érthető is, hogy az extrém sportnap ötlete tőle származik. A jövőben – mint mondta – diákpolgármesterként természetesen a művészetnek is szeretne teret engedni, ezzel kapcsolatos programokat szervezni, de inkább a sport lesz előtérben, hiszen ahhoz „ért”, az áll hozzá a legközelebb.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.