- hirdetés -

Megtudhatja, pontosan hova és milyen feltételekkel építhet új kéményt házára, ha fűtést akar váltani.

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!

A közelmúltban az Építésügyi hatóság tudomására jutott, hogy Orosháza területén a lakóházak, többlakásos társasházak fűtési rendszerének átalakítását tervezik.

Ezzel kapcsolatosan szükségesnek látom az Önök, mint ingatlantulajdonosok tájékoztatását a jelenleg hatályos építésügyi szabályokról.

Amennyiben az épületeken, lakásokon homlokzati égéstermék kivezetést kívánnak létesíteni feltétlenül tudniuk kell, hogy építésügyi szempontból a 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelet (OTÉK) szabályozza a homlokzati égéstermék kivezetésének lehetőségét. E rendelet 80. §-a szerint csak meglévő, használatbavételi engedéllyel rendelkező épületeken lehet homlokzati égéstermék kivezetést létesíteni a következők szerint:

A földszintes épületek esetében akkor ha a kivezetési helytől mért 10,0 m távolságon belül nincs épület, míg a többszintes épületek homlokzatán égéstermék-kivezetési hely – 6 kW-nál nagyobb hőteljesítményű gázfogyasztó készülék számára – csak akkor létesíthető, ha a homlokzati kivezetés tengelyétől mért 2,0-2,0 m-es sávban a kivezetés felett a teljes épületmagasságra vonatkozóan a homlokzaton szellőztetésre szolgáló nyílás vagy nyílászáró nincs.

A 193/2009. (IX.15.) Korm. rendelet 27.§-a értelmében (figyelembe véve a 37/2007. (XII.13.) ÖTM rendelet 1. sz. melléklete IV. oszlopa 9. sorát is) a meglévő építményben égéstermék elvezető létesítése esetén az építtető köteles bejelenteni az építési munkát az építésügyi hatóságon. A bejelentéshez egyszerűsített építészeti-műszaki dokumentációt és tervezői nyilatkozatot is be kell csatolni. A jogszabályoknak megfelelő építési munka a bejelentéssel egyidejűleg meg is kezdhető, a munka jogszerűségét az építésügyi hatóság utólag ellenőrzi és szabálytalan (pl. a fent leírtaknak nem megfelelő) építési munka esetén építésrendészeti eljárást kezdeményez. Ennek eredményeképpen felmerülhet az eredeti állapot helyreállításának, más esetben építésügyi bírság kiszabásának szükségessége.

Abban az esetben, ha az építési munka a tartószerkezet megváltoztatásával is jár a fentiektől eltérően építési engedélyt kell kérni és a kérelemre egyszerűsített engedélyezési eljárást kell lefolytatni. (Az építési munkák végzése során az építésügyi jogszabályok mellett az egyéb jogszabályok – így pl. a többlakásos társasházak esetén a társasházi törvény előírásait – is be kell tartani).

Tekintettel arra hogy a jogszabályi előírások folyamatosan változnak kérem Önöket hogy bármilyen építési munka megkezdése előtt tájékozódjanak az építésügyi hatóságnál az érvényben lévő előírásokról, a munkák végzéséhez szükséges engedélyekről, így elkerülhetők a szabálytalan munkavégzéssel járó kellemetlenségek (pl. bírság, bontás).

Király János
építéshatósági osztályvezető-helyettes

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.