- hirdetés -

„Mi nem ellenzünk, senki ellen nem lépünk fel, csak hasznos információkat szolgáltatunk.”

A Mi-Értünk Egyesület feladatairól, céljairól, nehézségeiről és sikereiről Balogh Emesével, Ambruzs Orsolyával és Kálmán Lászlóval beszélgettünk.

1. 2008. január 1-jétől indult Orosházán a szenvedélybetegek alacsony küszöbű ellátása. Mit jelent az „alacsony küszöb” kifejezés?

Az alacsony küszöb azt jelenti, hogy nem támasztunk elvárásokat azok felé, akik hozzánk fordulnak segítségért. Egyedül annyi a feltétel, hogy önként akarjanak változtatni az életükön. Maradhatnak névtelenek, nem szükséges, hogy a TAJ-számukat megadják, valamint térítésmentesen tudják igénybe venni a szolgáltatásainkat

2. Milyen céljaitok, feladataitok vannak?

Kitelepülnek és segítenek
Kitelepülnek és segítenek

Célunk az, hogy információkat nyújtsunk az embereknek, prevenciós programokat szervezzünk, életvezetési tanácsokat adjunk, tegyünk azért, hogy a szenvedélybetegséget még a kezdetekben felismerjék az „áldozatai”, és az, hogy közösségi programok útján összehozzuk ezeket a hasonló problémákkal élő embereket, hogy egymást erősítve tudjanak változtatni az életükön. Amit külön szeretnék kiemelni, hogy nem csak a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt, hanem az ártalomcsökkentésre is, ami azt jelenti, hogy próbáljuk a drog okozta ártalmakat, káros következményeket minimalizálni, tehát azt elérni, hogy azok, akik mindenképp használnak valamilyen szert, a legkisebb mértékű káros következménnyel tehessék ezt.

3. Ki a célcsoport, akiken elsősorban segíteni akartok?

Elsősorban a fiatalok, a 15-30 év közöttiek, de természetesen ezen kor alatt és felett is foglalkozunk azokkal, akiknek valamilyen szenvedélybetegsége van. Fontos kitérni arra, hogy a szenvedélybetegség alatt nem csupán a kábítószer-függőséget értjük , hanem az egyéb drogok, alkohol, cigaretta iránti függőségről is, illetve foglalkozunk olyan emberekkel, amiknek játékszenvedélye van, vagy étkezési problémákkal küzdenek.

4. Úgy vélitek, hogy nincs különbség az alkohol és a drogprobléma súlya között.

Kezdetben is evvel a véleménnyel indultatok?

Az alkohol és a drog között tudatosan nem teszünk különbséget. Ezt azért fontos kiemelni, mert ez a köztudatban nem így van, hiszen a legális drogok – és ide tartozik a cigaretta is -, igen széles körben elterjedtek, ezért ezek nagyobb problémát is jelentenek, mint a tiltott szerek. Ez leginkább a középkorosztályt érinti, akiknél kifejezetten az alkohol az, ami nehézséget jelent.

5. Hogyan találjátok meg azokat az embereket, akiknek segítségre van szüksége?

Ott vagyunk a boltokban, a szórakozóhelyeken, az étkezdében és a könyvtárban is a szórólapjainkkal, illetve a médiában is közvetítjük a céljainkat. Ezen kívül személyesen is tudunk segíteni, nem csupán itt az Október 6. utcán, hanem mi magunk is megkeressük a fiatalokat. Bemegyünk például valamelyik szórakozóhelyre, keresünk egy csöndes, nyugodt, beszélgetésre alkalmas helyet, ahol fiatalos, vonzó környezetet hozunk létre mécsesekkel, és várjuk oda az érdeklődőket, akik szeretnének többet megtudni a drogokról, függőségről, illetve az ebből való kigyógyulás lehetőségeiből.

6. Mit tapasztaltok, mennyire lehet a szórakozóhelyeken megfogni a fiatalokat? Milyen eszköz van a kezetekben?

Kiadványok a segítség jegyében
Kiadványok a segítség jegyében

Most jelenleg a város vezető szórakozóhelyén vagyunk jelen. Az a nagy előnyünk, hogy mi is fiatalok vagyunk, nem pedig szülők, vagy tanárok, és így jobban megbíznak bennünk. Még inkább fel merik tenni a kérdéseiket, mert tudják, hogy mi nem fogunk visszaélni a bizalmukkal. Ezen kívül óvszert osztunk, vitamint kaphatnak tőlünk, illetve világítós karkötők ajándékozásával próbáljuk vonzóvá tenni a szolgáltatást.

7. Mire fordítjátok a közelmúltban pályázaton nyert pénzt?

A Mi-Értünk programjának neve: Biztonságosabb szórakozóhelyeket Orosházán! Ebbe beletartozik például az, hogy a szakmai szervezetek tagjaival, képviselőivel, a rendőrséggel, a szórakozóhelyek tulajdonosival és még több szervezettel létrehozunk egy kerekasztalt. A tagok között mind olyanok szerepelnek, akik érintettek abban, hogy biztonságosabbá váljon városunkban a szórakozás.

Szóróanyagokat készítünk, melyek között lesz olyan is, amelyen egy szociális térképet lehet majd találni. Ennek segítségével a KEF tagszervezeteinek elérhetőségét meg lehet majd találni, illetve ártalomcsökkentő információkkal is szolgálnak majd ezek a kiadványok. Természetesen ott van a Bulisegély-szolgálatunk, amiről már esett szó.

8. Békéscsabán a napokban üzembe helyeznek egy tűautomatát. Orosházán lesz erre lehetőség? Egyáltalán milyen célt szolgál az automata?

A tűautomata arra szolgál, hogy az intravénás kábítószer-használók könnyebben jussanak tiszta tűhöz, és így egymás közt ne terjesszék pl. a HIV vírus vagy a Hepatitis C fertőzést. Ez a program is az ártalomcsökkentés alá tartozik. Orosházán nincs ilyen automata, de van lehetőség tűcserére az Október 6. utcai irodában.

9. A Zöld Pont program a dohányzásmentes környezet érdekében akar tenni. Hogyan segítitek a leszokni vágyókat?

Gyere be ha...
Gyere be ha...

A Zöld Pont egy dohányzás ellenes kampány, bár mi az „ellenes” szót nem szeretjük, mert annak a hívei vagyunk, hogy a célunk nem az, hogy valami ellen fellépjünk, hanem az, hogy tájékoztassunk. Itt is erről van szó. Tudatni szeretnénk, hogy milyen ártalmai vannak a cigarettának, illetve azt, hogy a dohányzás szintén szenvedélybetegség, ami függőséget okoz. A célunk az a Zöld Ponttal, hogy egészség- és környezettudatos magatartást alakítsunk ki az emberekben.

A táblák kihelyezésén túl lesz egy új, a dohányzásról leszoktató programunk, ami egy csoportos foglalkozás kereteiben, hét ülésben segít a cigizés abbahagyásában azoknak, akikben ez a vágy, terv már megfogalmazódott. Erre a programra még lehet jelentkezni náluk. Az eszközök, amik a résztvevők segítségére lesznek: pszichoterápiás segítségnyújtás, a támogatók jóvoltából pedig nikotintapasz, gyógynövénytea és rágó.

10. Hogyan tudtok az ellen tenni, hogy ne kapjanak a 18 éven aluli fiatalok alkoholt a szórakozóhelyeken?

Mi ezért nem tudunk tenni, a hatáskörünk erre nem terjed ki. Annyit tudunk csinálni, hogy hangsúlyozzuk a prevenciós programokon az alkohol veszélyeit illetve, hogy a kerekasztal ülésein próbálunk hatni a szórakozóhelyek tulajdonosaira és az ott dolgozókra azzal, hogy elmagyarázzuk, milyen károkat okozhatnak, ha a fiatalkorúakat kiszolgálják. Szenvedélybeteg-ellátással foglalkozó szervezetként ez a feladatunk.

Akiben megfogalmazódott a döntés, hogy szeretne leszokni a dohányzásról, de úgy érzi, ehhez segítségre van szüksége, az jelentkezzen a 06 70 415 6607-es, vagy a 06 68 410 001-es telefonszámon, vagy az oroshaza@mi-ertunk.hu e-mail címen.

A program támogatói: Csillag Patika, Csiki Patika, Szent István Patika, Vita Porta Gyógynövény- és Biobolt

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.