- hirdetés -

A fürdőkben nagyobb az esélye a hirtelen szívhalálnak. Ez most nagymértékben csökken.

Sajtótájékoztató keretében mutatták be Orosháza-Gyopárosfürdőn azt az új félautomata defibrillátort, melyet a napokban vásárolt a fürdő.

Az új berendezés fontosságáról először Benkő Ferenc vezérigazgató beszélt. Megemlítette, hogy a nyár folyamán több hatóság is felmérte az országos fürdők állapotát, felszereltségét és biztonságát. Kiemelte, hogy ezen Orosháza kitűnően vizsgázott, a legjobb minősítést kapták.

Benkő Ferenc reméli, nem kell használni az életmentő műszert
Benkő Ferenc reméli, nem kell használni az életmentő műszert

– Azonban nem akarunk ülni a babérokon, hanem folyamatosan fejleszteni szeretnénk. Egy megyei fürdőben már történt hirtelen szívmegállás okozta halál, és kiváló olimpikonunk, Kolonics György is így vesztette életét. Ha lett volna megfelelő berendezés, ezek a tragédiák megelőzhetőek lettek volna. Ezért szereztük be Gyopárosra a közel félmillió forint értékű életmentő defibrillátort. És mivel a fürdő júliustól önálló gyógyászati részleggel, nappali kórházzal és önálló fürdőorvossal rendelkezik, minden adott a szakszerű használatához is. – mondta Benkő Ferenc.

A fürdővezető kihangsúlyozta: a megyei fürdők közül elsőként Orosházán van ilyen berendezés, melynek használatára minden dolgozót kiképeznek, ám bízik benne, hogy éles helyzetben soha nem kell használni.

Egészséges szívet nem üt ki a gép

Magát a berendezést egy zárható dobozban tárolják a fürdő főbejáratánál. Ez az egész komplexum központi helye, így ha valahol szükség lenne rá, gyorsan eljutnak vele a helyszínre.

A műszert Dr. Urbancsok Judit Ágnes fürdőorvos mutatta be. Ahogy kinyitotta a gép fedelét, azonnal hangosan, jól érthetően adta az utasítást magyarul. A hangszín és a hangerő olyan, hogy nagy háttérzajban is tisztán lehet érteni.
– Ezt a félautomata defibrillátort úgy fejlesztették, hogy laikus elsősegélynyújtók is biztonságosan tudják használni. Nem lehet rosszat tenni vele, hisz csak a klinikai halál állapotában lévő és kamrafibrillációs betegeknél engedi a defibrillálást. Éppen ezért egészséges, jól működő szívet nem lehet vele kiütni, így nincs veszély – mondta a fürdőorvos.

dr. Urbancsok Judit Ágnes mutatja be a műszert (Fotók: Melega Krisztián)
dr. Urbancsok Judit Ágnes mutatja be a műszert (Fotók: Melega Krisztián)

Megtudtuk, hogy a gép diagnosztizál, és EKG-t is készít. Ha pedig normál szívműködést észlel, leáll, így nem lehet vele ártani.
– Ezzel a géppel több száz kiütést végezhetnek. Akkumulátorral működik, és ha a tappancsok elhasználódnak, azokat egyszerűen ki lehet cserélni – zárta a bemutatót Dr. Urbancsok Judit Ágnes.

Elhangzott, hogy a fürdőzők biztonságérzetét lehet növelni a magyar gyártmányú műszer meglétével, és hogy ezek léte a nyugati országokban teljesen természetes

A doktornő fontosnak tartotta elmondani, hogy a fürdők kiemelt rizikót jelentenek a szívbetegeknél, hiszen többségük szakorvosi javaslat nélkül fürdőzik vagy szaunázik, ráadásul nem tartják be a medencék mellé kiírt biztonsági figyelmeztetéseket. Az ő számukra mindenképpen nagyobb biztonságot jelent az új defibrillátor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.