- hirdetés -

Tavaly megjelent könyve kapcsán kérdezik a véleményét sztárokról…

…akiket a Sztársáv című műsorban látnak vendégül, és akik szerepelnek a Színházra hangolva című interjú-kötetben is. Ennek kapcsán beszélgettünk az utóbbiról.

A könyv…

Az egykori táncsicsos lány óvónőként dolgozik a fővárosban, de amolyan második életként régóta jelen van a mindennapjaiban a színház, azon belül a musical és az operett. Újságíró iskolát is végzett, amikor megérett benne az elhatározás: valami maradandót akar alkotni. Tanára, Simándi Júlia biztatása, és a sok ismerős óvó figyelmeztetése közepette, feladva akkori életét vágott bele egy könyv megírásába.

Egy könyv, mely tele van élettel és hivatástudattal
Egy könyv, mely tele van élettel és hivatástudattal

Csak a hite tartotta a teljesen ismeretlen úton, és az egykori tanár egy mondata: képes vagy rá. Az elszántság, a kitartás, a szerencse meghozta gyümölcsét, saját kiadásban megjelent egy olyan interjú-kötet, amelyben fiatal művészek, a zenés színpadi műfajok legjobbjai szerepelnek. Ez így szépen hangzik, mint a mesében, de minél többet mesél azokról az időkről, annál inkább nő előttem a „termék” súlya.
– Én valóban feladtam miatta az addigi életem – meséli Szilvia.
– Felmondtam az akkori munkahelyemen, hazaköltöztem, hónapokon keresztül készültem a színészekből. Időpontot egyeztettem, mentem Pestre, elkészítettem a következő interjút, azt megírtam, megmutattam, átdolgoztam… Csak annak éltem, a családom nélkül ez nem is sikerült volna.

A könyv szereplői: Serbán Attila, Udvarias Anna, Barabás Kiss Zoltán, Nagy Sándor, Miller Zoltán, Homonnay Zsolt, Csengeri Attila, Polyák Lilla, Mahó Andrea és Wégner Judit, akik számos nagysikerű darabban játszanak a fővárosi és a vidéki színházak színpadain.

És utóélete…

Felmerült bennem a kérdés, mit hozott ez a „drága” könyv neki?
– Bármikor felhívhatom őket, de nem lettünk különösebben barátok. Az biztos, nekik is sokat jelent, hogy dedikálásra ezzel a könyvvel mennek hozzájuk a rajongók. A munka során viszont sok emberrel megismerkedtem, olyasmit tanultam meg, amit az iskolában nem lehet, csak ha az ember végigcsinál egy munkát.

Lenne folytatás is, a nevek is sorakoznak, akikkel a második könyv foglalkozna, de egyelőre nem lehet, a színházukhoz kötődő szerződésük nem engedi. Ennek kapcsán jön a következő kérdés: egyáltalán hogy jut odáig egy „néző”, hogy hátramegy a színfalak mögé azzal, hogy „elnézést, művész úr, szerepelne az első könyvemben?”
– Nem hiszed el, de így volt. Odamentem a hátsó bejárathoz, megkerestem őket, és elmondtam, mit szeretnék. Nem is tudom, miért mondtak igent… De jól esett.

A jövő része Orosháza is…

– Hiányzik az írás – vallja be, de aztán csörög a telefonja, szervezéssel zargatják.
– Az itteni fellépést szervezzük – magyarázza. Kiderül: a nagybetűs Ismeretlen újabb dzsungelébe vetette magát, rendezvényszervezéssel foglalkozik, a kedvenc színészeket és rajongóikat juttatja rendkívüli élményekhez. Az „ami még nem volt” ebben is kívánalom számára.

A könyv szereplői között Czank Szilvia rózsaszínben az orosházi bemutató után
A könyv szereplői között Czank Szilvia rózsaszínben az orosházi bemutató után

Februárban látványos musical és operett estet hoz Orosházára. Olyan művészeket, akik sok örömet jelentenek neki is. Nem véletlenül szülővárosa a következő állomás.
– Szeretném, ha az orosháziaknak is részük lenne abban, ami nekem sokat jelent. Ezek az emberek szakmájuk mesterei, olyan előadásban lesz részünk, amit sokáig emlegetni fogunk – lelkendezik csillogó szemmel, és látni rajta, hogy ezt így is gondolja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.