- hirdetés -

Varga Zoltán önkormányzati miniszter, az orosházi testület MSZP-s tagja Dancsó József alpolgármesterrel készült interjúnkra reagált.

Dr. Dancsó József országgyűlési képviselő, régi politikai vetélytársam állításai számos kérdésben az egyéni vélemény szintjén mozognak és nem teljesen felelnek meg a valóságnak. Néhányat kiemelnék ezek közül; engedelmükkel nemcsak mint önkormányzati miniszter, hanem mint orosházi lakos.

Nem arra számíthatunk – ahogy azt Dancsó József nyilatkozza –, hogy „a kedvezményes óvodai, iskolai és kollégiumi étkezés szempontjából is jelentős megvonás” lesz. Épp ellenkezőleg: ha a Parlament elfogadja módosító indítványunkat, akkor a gyermekétkeztetés fajlagos összege 2009 után jövőre is fejenként 65 ezer forint marad. Kérem, figyeljék majd, Dancsó úr erre szavaz-e majd az Országgyűlésben!

Akkor sem elég figyelmes „kollégám”, amikor az idős vagy beteg emberek életével foglalkozik. Azt állítja: „a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban 30-40%-os csökkenés várható”. Ha nem csak a IX. fejezetet nézi át a költségvetésből, rájöhetett volna, hogy csupán annyi történik, hogy ez teljesen logikus módon átkerült a szociális tárca fejezetébe, pályázati úton igényelhető!

Hasonló eset, szintén ferdítés, hogy „a költségvetés leginkább szenvedő alanya a közoktatás lesz: nem adnak pénzt továbbképzésre, pedagógus szakvizsgára”. Itt is csak annyi történt, hogy ez sem külön normatívaként jelenik meg ezentúl. Dancsó úr figyelmébe ajánlom az „Egyes sajátos közoktatási feladatok támogatása” címet viselő előirányzatot. Továbbá: Európai Uniós forrás (TÁMOP) áll rendelkezésre a célra.

Sorolhatnám még a nyilatkozat tévedéseit – arról például nem is beszélve, hogy a tűzoltókkal még javában folynak a tárgyalások, korai lenne bármilyen működtetési költségcsökkenésről beszélni –, de inkább leszögezem: összességében a kormány kisebb mértékben szándékozik csökkenteni 2010-ben az önkormányzatok központi költségvetési támogatását, mint amennyivel a gazdaság teljesítménye visszaesett.

Tudjuk, hogy a jövő év nem lesz könnyű, de a túlzott borúlátás nem indokolt, különösen annak ismeretében, hogy felülvizsgáljuk az önkormányzatok feladatait, s ezen a téren jelentős könnyítések várhatók.

A Válságkezelő Kormányprogram nem a világ legvidámabb terve, de legalább figyelembe veszi az önkormányzatok helyzetét. Az alpolgármester úr viszont olykor átlép a tényeken, ami pedig egyenesen a „tévedések vígjátéka”. Szomorú.

Varga Zoltán

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.