- hirdetés -

A városvezetés jelen volt a szombati parlament előtti demonstráción. Nézze meg Kósa 12 pontját.

Több ezren demonstráltak a budapesti Kossuth téren szombaton 11 órától, a Kósa Lajos Debrecen polgármestere által kezdeményezett tüntetésen a helyhatóságokat sújtó, a kormányzat által 2010-ben kezdeményezett lépések ellen. Az OrosCafé.hu is jelen volt.

Békés megyéből több százan vettek részt a tüntetésen. Orosházáról reggel fél nyolckor indult a Polgármesteri Hivatal elől az a busz, mellyel városunk, és több környező település alpolgármesterei és a FIDESZ tagjai is utaztak.
– Ezt a buszt nem közpénzből fizettük, hanem a tagdíjakból – utalt Dancsó József az országos médiában is megjelent hírre, mely szerint Frankné Kovács Szilvia, az MSZP Tolna megyei országgyűlési képviselője Szekszárdon, egy sajtótájékoztatón azt a kijelentést tette, hogy a FIDESZ közpénzből utaztatja a résztvevőket.

A megmozduláson – mely mindenféle atrocitás és szélsőségesek nélkül zajlott le – az orosházi választókörzetből is több mint százan érkeztek. Ott volt városunk polgármestere, mindkét alpolgármester, a képviselő testület FIDESZ frakciójának majd minden tagja, de képviseltette magát a Fidelitas és a Gazdakör is.

Celeb a színpadon

A rendezvényt Halász Gábor,- a Barátok Közt Hoffer Misije – a Zala megyei Kiskutas polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, hogy az ő településük is hatalmas problémákkal küszködik. Nekik már nincs iskolájuk, mert szorgalmasan végrehajtották azokat az utasításokat, melyeket fentről kaptak.
– Mi vagyunk a túlnyomó többség, akikkel szembe fordult a kormány – hangsúlyozta a településvezető, aki szerint a kormánypártok képviselőinek fogalma sincsen a valóságról, hiszen ők sosem merészkedtek ki a nem létező kormányzati negyedükből.
– Nem balhézni jöttünk ide, hanem, hogy együtt nyomjuk meg a vészcsengőt. A csomag, köszönjük, nem kell, maradjon azé, aki hét év alatt csődbe kormányozta hazánkat – szögezte le Halász Gábor.

Mit kíván a Magyar Nemzet?

Utolsóként szólalt fel a főszervező Kósa Lajos, a FIDESZ alelnöke, Debrecen polgármestere. A városvezető külön köszöntötte a demonstráción résztvevő MSZP-s és SZDSZ-es önkormányzati politikusokat is.

– Mert ez nem pártügy, ez az emberek közös ügye – hangsúlyozta Kósa, arra emlékeztetve: 2002 óta a kormány folyamatosan becsapta az önkormányzatokat. Beszédében utalt arra, hogy valószínűleg már a bejelentés, – hogy szombaton délelőttre tüntetést szerveznek – is hatott, ugyanis a szocialisták meghőköltek, és a gyermekéheztetés területén visszakoztak.
– Bajnai Gordont egyedül a hiánycél érdekli – szögezte le a városvezető, kiemelve: amióta a szocialisták kormányoznak, mindig hiány van, céljaik pedig nincsenek.

Kósa 12 pontja

Orosházi és tótkomlósi vélemények

Tótkomlósról 13-an érkeztek a tüntetésre, köztük Garay Rita polgármester, aki nyilatkozott az OrosCafé.hu-nak:
– Városunkat is jelentősen sújtani fogja a 2010-es költségvetés. Főként az oktatás területén fogjuk megérezni, mert Tótkomlóson művészeti oktatás is folyik, amelynek a normatívacsökkenése olyan mértékű lesz, melyet az önkormányzat nem fog tudni átvállalni. Felháborítónak tartom a gyermekétkeztetéstől megvont összeget is, mert nagyon sok gyermek városunkban és országszerte is csak az iskolákban és az  óvodákban eszik meleg ételt. Bízom abban, hogy ez a rendezvény eléri a célját és ezt a költségvetést nem fogadják el.

Dancsó József orosházi alpolgármester kérdésünkre elmondta, hogy Orosháza  is egyetért a Kósa Lajos által felolvasott kiáltvánnyal:
– Városunk vezetősége itt a Kossuth téren hangos igennel fejezte ki egyetértését, mert igenis meg kell védenünk az önkormányzatokat, és az embereket is a Bajnai- csomagtól.
Az alpolgármester az Orosházát érintő elvonások kapcsán korábban már interjút adott, melyet itt olvashat.

Fogyatékkal élők, civilek, orvosok, tanárok

Jelnyelven szólalt fel az európai parlamenti néppárti képviselője, dr. Kósa Ádám. Szólt a fogyatékkal élőket érintő megszorításokról, és úgy fogalmazott: Európában példátlan az a helyzet, hogy ezt a társadalmi csoportot a legsúlyosabb elvonás sújtja. Egyébként a rendezvényen minden felszólalást jeltolmács fordított.

Hallatták hangjukat egymás után sorban a Civilek, a tanárok és a kórházak képviselői is. Utóbbiak nevében az egészségügy helyzetéről Kovács József, a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház igazgató főorvosa számolt be. Elmondta, hogy mára oda jutottak, hogy a kórházak a puszta fennmaradásért küzdenek.
– Az önkormányzatok próbálnak ugyan segíteni, hogy ne álljon le a műtő, ne kerüljön lakat az egészségházra, de a helyzet egyre kilátástalanabb – tájékoztatott Kovács József.

A tömeg, ahogyan érkezett, ugyanolyan csendben vonult haza negyed kettő környékén a Kossuth térről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.