- hirdetés -

Diákok Kolumbiából, Venezuelából, Japánból és az egész világból a Táncsics gimnázium kollégiumában.

Kína, Amerika, Olaszország, Japán, Costa Rica és még néhány ország polgárai vettek részt az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány által szervezett interkulturális napon. Október 7-én a magyarokon kívül tíz ország szülötte mutathatta be hazáját egymásnak és a nézőközönségnek. A diákok mind középiskolások, hiszen ezen a projekten ez a korosztály vehet részt.

Anyám tyúkja Erős Pistával

Az augusztusban érkezett cserediákokat magyar családoknál szállásolták el, de előtte egy három napos orientációs táborban készítették fel őket arra, hogy milyen etikai, tisztálkodási és étkezési szokásokra kell számítaniuk országunkban.

A tanulóknak tíz hónapjuk van arra, hogy megismerjék az Anyám tyúkját, a karikásostort, Papp Lászlót és az Erős Pistát, és hogy hellyel-közzel megtanulják a világ egyik legnehezebb nyelvét.

Bemutatkozik Hong Kong (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Bemutatkozik Hong Kong (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ez utóbbi már olyannyira sikerült nekik, hogy ezen a napon a rövidke bemutatkozásukat már magyarul ejtették meg, amiből megtudhattuk, hogy hány évesek, honnan származnak, és hogy hol töltik el ezt a tíz hónapot.

A tanulók közül egy olasz lány tartózkodik ez idő alatt Orosházán, a többiek Szegeden és Békéscsabán vannak elszállásolva. Az interkulturális nap arra is lehetőséget nyújtott a diákoknak, hogy  megbeszéljék egymással eddigi tapasztalataikat, benyomásaikat.

A boldogság céltáblája

A programnak köszönhetően a fiatalok több kultúrával és országgal ismerkednek meg, és saját hazájukat is megismertetik másokkal. Zenés-filmes projektekkel mutatnak rá azokra az értékekre, amiket ők egyedinek és különlegesnek tartanak a hazájukban.

A hangulat igazán remek volt. A cserediákok már otthon érezték magunkat nálunk, hiszen itt is, mint mindenhol, támogatást és szeretetet kaptak.

Akinek van kedve körbejárni a világot, az ne habozzon tovább! Segítő kezek várják az AFS-nél! Keresse Csizmadia Ferencnét, Orosháza körzetének elnökét, aki örömmel tájékoztatja a páratlan interkulturális lehetőségről.

Zárszóul szóljon egy idézet, melyben az egyik cserediák fogalmazza meg azt, hogy mit jelentett számára ez a program.
„A világot jelentő ugródeszka a boldogság céltáblája felé.”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.