- hirdetés -

Az alpolgármester a parlamentben nemmel szavaz a jövő évi költségvetésre a megszorítások miatt, mely Orosházát is nehéz helyzetbe hozza.

Országos és helyi politikai, közéleti értékelésre kértük dr. Dancsó József fideszes országgyűlési képviselőt, alpolgármestert. Téma van bőven, hiszen az ország és a város helyzete sem egyszerű.

Mi a véleménye a 2010-es költségvetés tervezetről, melyet a héten kezdett el tárgyalni az Országgyűlés?

Ezt a költségvetést azonnali hatállyal vissza kellene vonni. A legnagyobb megszorítás az önkormányzatokat érinti, márpedig az önkormányzatok azok, amelyekkel mindenki kapcsolatban van. Ha a számokat megnézzük a költségvetésen belül, akkor súlyos ellentmondásokat láthatunk. Az Állami Számvevőszék véleménye alapján a bevételi oldal olyan kockázatokkal terhelt, amely a teljesítést lehetetlenné fogja tenni. Ezt a kormány vagy szándékosan tette, vagy olyanok készítették, akik nem értenek hozzá.

091008_dancso_jozsef
"A közoktatás és az egészségügy jelentősen sérül"

Például az ingatlanadóból, a tervezett 50 milliárd forintból, szakértők szerint a következő évben semmi nem fog teljesülni. A nagy adóbevételek esetében is ugyanez a helyzet. A kiadási oldal tekintetében két ágazat sérül jelentősen: a közoktatás és az egészségügy. Úgy gondolom, hogy az önkormányzatok kivéreztetése a kórházakon keresztül történik majd. Ez a költségvetés jóval nagyobb hiányt fog tartalmazni, mint amit a kormány tervez. Két komoly veszély is van a tervezetben.

Egyrészt, mivel választási év következik, időarányosan többet fognak költeni, mint ami indokolt lenne. Másrészt 325 milliárdot tartalékba helyeztek, amelyet a választói csoportok megnyerésére fognak fordítani, ami elfogadhatatlan, mert a költségvetés átláthatósága, valódisága jelentősen sérül. Teljesen átgondolatlan lépés például a munkaerő-piaci alap tervezése is, mert a 2009- es összkifizetésekkel számolnak, csakhogy ez a munkanélküliség emelkedése miatt jelentősen növekedni fog. Úgy gondolom, hogy a költségvetés megalapozatlan, egy reális költségvetést kellene készítenie a kormánynak.

Orosházának súlyos gondokat okoz

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja, Orosházára kivetítve mit jelent majd ez a költségvetés?

Készítettünk számításokat, azt kell mondanom, drámai módon fogja városunkat érinteni. Elsősorban a normatívákra levetítve tudom a számokat. Megpróbáljuk elérni, hogy a költségvetés valamilyen formában módosuljon, jómagam is beadtam módosító indítványt. De ha a beterjesztett költségvetést elfogadják, akkor a következő megszorításokkal kell a városnak számolni:

A költségvetésből származó bevételek – csak a normatíva ágon- több mint 381 millióval csökkennek a 2009. évhez képest. A közoktatási normatíva 284 millió forinttal lesz kevesebb. Ez elképesztően nagy szám, ahhoz képest is, hogy a Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény fenntartását átadtuk a megyének. A szociális normatívából több mint 30 millió forinttal kevesebből kell gazdálkodnunk. Az igazgatási, városüzemeltetési támogatásokból közel 67 millió veszteségünk származik. Az üdülőhelyi feladatok vonatkozásában is csökkenni fog a bevételünk. Ez eddig úgy működött, hogy a befolyt idegenforgalmi adó minden forintjához a kormány hozzátett 2 forintot. Most ezt is a felére csökkentették, így városunk itt is veszít majd 10 millió forintot.

Közművelődési, közgyűjteményi feladatok vonatkozásában nem kapunk majd támogatást. A tűzoltóság vonatkozásában is 13, 5 millió forinttal kapunk kevesebbet. Hogy hogyan fog alakulni a Személyi Jövedelemadó tétele, amit visszakap településünk, még nem tudjuk.

Kevesebb jut segélyezésre is

A szociális területeket is jelentősen érinti a csökkentés, ez városunkban hogyan mutatkozik majd?

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban 30-40%- os csökkentés várható normatíva oldalon, ez számomra nagyon fájó pont. Az időskorúak nappali ellátórendszerére kapott normatíva 5,5 millió forinttal fogyatkozik meg. A bölcsődei ellátás vonatkozásában is jelentős csökkenés várható. A szociális támogatásokra 45 millióval jut kevesebb.

091008_dancso_jozsef_testuleti
"Orosháza megszenvedi a megszorításokat"

A költségvetés legnagyobb szenvedő alanya a közoktatás lesz, nem adnak pénzt továbbképzésre, pedagógus szakvizsgára. A diáksportot sem kívánja támogatni a kormány.  Az óvodáknak 36,5 millió, az általános iskoláknak 41,5 millió, a középiskoláknak pedig 83 millió forinttal kevesebb támogatásból kell működniük. A kedvezményes óvodai, iskolai és kollégiumi étkezés szempontjából is jelentős megvonásra számíthatunk, az eddigi 65 ezer forintos normatívát 22.500 Ft/ főre csökkentették. Az ipari szakképzésre 15 millióval fogunk kevesebbet kapni. A sorból nem felejthetjük ki az alapfokú művészeti oktatást sem, ott a tavalyihoz képest 20%-kal kevesebb a forrás.

A reálgazdaság alacsonyabb teljesítése miatt jóval kevesebb Személyi Jövedelemadóval és iparűzési adóval kell számolnunk. A kormány 0.9%- os visszaeséssel számol, holott az önkormányzati szférából 10%-ot kíván kivonni. A gazdasági válságnak még nincs vége, a 2010- es évben még inkább elmélyül.

Mindenhol pályázunk

Az Európai Unió által kiírt pályázatokból is lehetőség van az önkormányzatnak valamilyen szintű fejlődésre. Melyek azok, amelyeket megpróbálnak kihasználni?

Orosháza önkormányzata minden olyan pályázaton részt vesz, amivel segíteni tudja a várost. Most is várunk, hogy kiírják a kórházak struktúraváltásával kapcsolatos pályázatot. Várjuk, hogy második fordulóban döntsenek a gyopárosi pályázatunkkal kapcsolatban. A szennyvízrendszer kiépítésével kapcsolatban is van bent pályázatunk.

A bölcsőde felújításra mellett a belváros rehabilitációra is benyújtjuk pályázatunkat. A kerékpárút hálózatot bővítjük Kardoskút felé. Folytatódik a Panelprogram és hamarosan elkezdődik a Hajléktalanszálló felújítása. Közintézményeink folyamatosan pályáznak TÁMOP- os és TIOP-os pályázatokra, ahol általában nyernek is.

Eladósodni úgy gondolom, nem szabad. Másfél milliárdos hiányunk van, ezt az előző ciklusból örököltük, ez nem növekedett.

Utalt a belváros rekonstrukciójára. Mit gondol az Alföld Szállóról, érdemes lenne felújítani?

– Semmiképp. Az az épület teljesen az enyészeté lett. Valószínűleg statikai problémák is keletkeztek, a felújítása hatalmas összegbe kerülne, ha egyáltalán lehetséges lenne. Ezért, a tulajdoni viszonyok rendezése után, lebontásra kerülhet az épület.

Nem tisztem ezt megítélni

Mit gondol arról, hogy Fetser János bejelentette, 2010-ben nem kíván indulni az Országgyűlési választásokon?

Ez egy nehéz kérdés, mert Fetser János nekem hosszú évek óta politikai ellenfelem. Ő meghozta ezt a döntést, bizonyára végiggondolta a lehetőségeit. A motivációit nem ismerhetem, és nem is tisztem megítélni. Döntését sem kívánom kommentálni, ezt egy párt belügyének tekintem. A magánéletében sok sikert és jó egészséget kívánok neki!

Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés: Ön indul a 2010-es választásokon országgyűlési képviselőként?

Korai lenne erről nyilatkozni. A FIDESZ- Magyar Polgári Szövetség vezetői beszélgetéseket folytatnak a választókerületi elnökökkel,  ez a folyamat most a felénél tart. A mi választókerületünk október végén kerül sorra, akkor tekintjük át az előttünk álló feladatokat. Erre a kérdésre csak novemberben tudok válaszolni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.