- hirdetés -

Ezekkel akadályozhatjuk meg a  csontritkulást, ami Orosháza lakosságának jelentős részét is sújtja.

Az elmúlt hetek egészségnapjain a csontsűrűség-szűrésre jelentkezők nagy része rossz eredményekkel távozott. A csontritkulás országosan is érinti a női lakosság jelentős részét. Dr. Herczegfalvi Lászlóné szakgyógyszerésztől kérdeztük, mit kell tudni a betegségről, mi a teendő, hogy ne legyünk mi magunk érintettek a kérdésben.

– Az osteoporosis a csont mennyiségi változását, fogyását jelenti. A fogalomkörbe azon helyi, de többnyire általános csontanyagcsere-folyamatok tartoznak, melyek következtében a csontszövet minden alkotóeleme arányosan úgy fogy meg, hogy a még megmaradt csontszövet összetétele sem kémiai, sem szövettani szempontból nem tér el a normálistól. Később azonban ez mindinkább minőségi romlást hoz, az érintett csont meggyengül, egyre kevésbé tud a mindennapi élet erőbehatásaival szemben kellően szilárd maradni – ez a mikro- és makrotörések közvetlen forrása. Veszélyessége abban áll, hogy

néma betegség, néma járvány,

mert önmagában panaszt nem okoz. Magyarországon is óriási költségeket okoz az egészségügynek, ezért figyelmeztetnek a megelőzés fontosságára. Szükséges a kivédéséhez: D-vitamin, kalciumellátottság, mozgás – sorolta a szakgyógyszerész.

Rizikótényezők: idült májbetegség, sovány alkat, alacsony termet, dohányzás, alkoholizmus, túlzott kávéfogyasztás. A nők változókor után kiemelten veszélyeztetettek, mert a hormonháztartásuk megváltozása előnytelenül befolyásolja a csontképződést.

Mérése: radiuson (orsócsont) photonabsorptiometria útján: a csontot tartalmazó testtájon átbocsájtott ionizáló sugár elnyelése lényegesen nagyobb a csontokban, mint a környező lágy részekben. A csontok sugárelnyelő képessége pedig döntően azok ásványi-anyagtartalmának a függvénye. A készülékkel a csontok ásványi-anyagtartalmát határozzák meg és ebből következtetnek a csonttömegre és az ún. csontsűrűségre. (Az osteopénia csekély csontszövettartalmat jelent.)

Orvoscsoport foglalkozik e kérdéssel: nőgyógyász, reumatológus, radiológus, belgyógyász és endokrinológus szakorvos.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.