- hirdetés -

Nemrégiben Zalai Mihály önkormányzati képviselő bírálta a Székács alapítványt.

Sajtótájékoztatót tartott a Székács József Családsegítő Alapítvány, melynek apropóját a szeptember 25-én tartott testületi ülésen, Zalai Mihály önkormányzati képviselő napirend előtti felszólalásában elhangzottak adták. A képviselő ugyanis kifogásolta, hogy a Székács József Családsegítő Alapítvány alapító tagjai között van az MSZP Orosházi Szervezete is, valamint azt is felvetette, hogy jogszerű és etikus-e közpénzből a „civileknek” mondott szervezetet támogatni.

Demeter Sándor (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Demeter Sándor
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Nem szerettünk volna ezzel foglalkozni, inkább arról akartunk beszámolni, hogy az alapítvány ebben az évben milyen tevékenységet folytatott, de a kuratórium úgy döntött, hogy nem mehetünk el azon észrevételek és vádak mellett, amelyet a képviselő tett – kezdte tájékoztatóját Demeter Sándor a kuratórium elnöke.

Az alapítvány megalakulásának körülményeiről az elnök elmondta, hogy azt nem az MSZP Orosházi Szervezete hozta létre, illetve megalakulását sem kezdeményezte. Létrejötte Surinásné Tóth Olga, az akkori Családsegítő Központ vezetőjének köszönhető, aki Orosházán működő pártokat, magánszemélyeket és vállalatokat keresett meg. A politikai pártok közül csak az MSZP Orosházi Szervezete jelezte részvételi szándékát. Fetser János aláírása pedig azért szerepel az alapító okiraton, mert a párt elnöksége őt bízta meg. Az alapítvány megalakulásával, illetve névhasználatával a Székács család is egyetértett, egyik leszármazottját tanulmányaiban is támogatta.

– Zalai Mihály elmondása szerint, nemrégiben a szervezetről „elgondolkodtató” adatok jutottak a birtokába. Ezzel kapcsolatban annyit mondhatunk, hogy az alapítvány 1990. október 15-én alakult, a kuratórium tagjainak névsora nyilvános, működése törvényes. Az APEH rendszeresen ellenőrzi és mindig rendben talált mindent – hangsúlyozta az elnök.

Közel 20 éve segít

Az alapítvány segélyezési akcióiról már többször tájékoztatta a közvéleményt. Egyik legfontosabb közhasznú tevékenysége 1992 óta, a hátrányos helyzetű, felsőfokú tanulmányaikat folytató tehetséges fiatalok ösztöndíj-szerű támogatása, mely havonta ötezer forint támogatást jelent tanulónként. Évente közel 30 fiatal tanulmányait segítik ily módon. Az alapítvány karitatív tevékenységéhez a Bécsben működő Volkshilfe osztrák segélyszervezet nyújt jelentős természetbeni (édesség, ruhanemű, gyógyászati segédeszközök) támogatást, melyet az Orosházi kistérségben szociálisan rászoruló családok, egyedülálló idősek között osztanak szét.

Mindemellett átmeneti életviteli nehézségekkel küzdő családokon és magányosok gondjain is igyekeznek segíteni, problémáik megoldásához azonnali hathatós támogatást nyújtani. Az alapítvány 1991 óta minden évben megrendezi a „200 gyermek karácsonya” elnevezésű jótékonysági rendezvényét is, melyen a város alapfokú oktatási intézményei által kiválasztott hátrányos helyzetű gyermekek vesznek részt. Az eltelt évek alatt mintegy 3600 gyermeknek tudtak  felejhetetlen pillanatokat szerezni és ajándékot adni.

– Csak itt jegyzem meg, hogy az önkormányzat eddig minden évben támogatta e rendezvényünket – hangsúlyozta Demeter Sándor.

Kérjen bocsánatot!

– Az alapítvány tevékenységének ismeretében furcsa az a felvetés a képviselő részéről, hogy „jogszerű”, és ha igen „etikus-e” közpénzből támogatni az alapítványt. Ha Zalai Mihálynak tudomása van arról, hogy az alapítványhoz a legcsekélyebb törvénytelenség is kötődik, haladéktalanul forduljon az illetékes helyhez, viszont ha ezt nem teszi meg, akkor kérjen bocsánatot az alapítvány kuratóriumától, önzetlen segítőitől, és legfőképpen attól a több ezer embertől, akiket megsértett – zárta tájékoztatóját Demeter Sándor.

Az alapítvány részére Varga Zoltán önkormányzati miniszter felajánlotta a megyei közgyűlésben betöltött képviselői tiszteletdíját. Ezzel kapcsolatban Demeter Sándor elmondta: az alapítvány írásban fordult a megyei önkormányzathoz, hogy hozzájárulnak-e az önkormányzati miniszter felajánlásához, melynek felhasználásról részletes beszámolót is készítettek. A Békés Megyei Önkormányzat ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozzájárulását adta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.