- hirdetés -

Az orosházi evangélikus templom orgonáján csak F-ig vannak hangok, nem akármit lehet játszani rajta. Többek között ezt is megtudtuk Égető Máriától.

Az orgonaművész beszélgetésünkkor nagy alázatról tett tanúbizonyságot a zenével, és a hangszerrel kapcsolatban is.

„Az orgona a hangszerek királynője” – vallja Égető Mária orgonaművész, aki szeptember 13-án adott St. Martinnal közös hangversenyt az evangélikus templomban. A koncertet harcként fogja fel, amikor le kell győznie az óriást.
– A hangverseny előtti találkozáskor ott áll fenségesen, ilyenkor úgy érzem, vetélytársak vagyunk, aztán következik a gyakorlás, az előadás, és a koncert végére összebarátkozunk, kölcsönösen tiszteljük egymást.”

A műsorválasztással leadja a névjegyét

„Bár az országban sok helyen siralmas állapotban vannak az orgonák, itt Orosházán nagyon jó állapotban találtam, és a fogadtatás is nagyon kedves volt a lelkész házaspár részéről. Az orosházi egy régi, mechanikus orgona, ami annyit jelent, hogy nehéz billentésű, nincs meg minden hang rajta, nem a mai európai szabványoknak megfelelően épült. Egy korábbi időpontban már jártam itt, megtudtam, hogy D-dúrban nem lehet játszani, mert nincsen csak F-ig hang rajta, és ennek alapján állítottam össze a repertoárt.”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.