- hirdetés -

A tej élet, erő, egészség – tartja a mondás.

Többszörösen igaz ez a házi tejre, melyhez néhány hónapja közvetlenül a termelőtől, a Béke TSZ által üzemeltetett tejautomatákból is hozzájuthatunk nap, mint nap. Az eladásra kínált tej törzskönyvezett, ellenőrzött, HACCP minőségbiztosítási rendszerrel működő tehenészetből származik. A frissen fejt tej hőkezelésben nem részesül, 4 Celsius fokra hűtve teljes értékben minimum 3,6 százalék zsírt és 3,2 százalék fehérjét tartalmaz. A zárt rendszerű fejőházban fejt tej nem érintkezik a fejőház levegőjével, folyamatosan ellenőrzött, extra minőségű. Semmit nem tesznek hozzá, de nem is vesznek el belőle!

A megfelelő összegért tejel a gép (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A megfelelő összegért tejel a gép (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A jövő a házitej fogyasztásáé, mert ebben minden benne van, amit az anyatermészet adhat. Különböző fórumokon olvastunk és a televízióban is láttunk, hallottunk az automatákról, hogy mennyire elterjedőben vannak, leginkább a fővárosban és környékén. Minket is megkeresett a forgalmazó cég, megnéztünk egy üzemelő gépet és úgy láttuk, nekünk is szükségünk volna ilyenre, mert nagyon ötletes és praktikus, ez a jövő – mondta Pogonyi Zoltán, a Béke TSZ elnöke.

Három tejautomata

Orosházán jelenleg három automata üzemel, ezt a szövetkezet egyelőre próbaképpen vásárolta. Az automatákban öt polcon, polconként két rekeszben, 20-20 literes, egyszer használatos zsákokban tárolják a tejet. A berendezés valójában egy hűtőgép, folyamatosan négy Celsius fokon tartja a tejet, mely egy teljesen zárt csőrendszeren keresztül jut a fogyasztóhoz, literenként 140 forintért.

Az automatákat napi rendszerességgel töltik fel friss tejjel, az idők folyamán már megtapasztalták, hogy mennyi tej fogy az automatákból. Olyan 10-20 liter közötti az a mennyiség, ami az előző napról megmarad- de ez sem veszik kárba, hiszen visszaszállítva a gazdaságba, megisszák a kisborjúk.

A két hónap alatt tapasztaltak azt igazolják, hogy az automaták beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Orosháza viszonylatában 8-10 automatára lenne szükség, melyekkel kellően el tudnák látni a lakosságot friss tejjel. Ezért a szövetkezet szeretne még további gépeket vásárolni- viszont azt tudni kell, hogy ezek ára igen borsos.

Az automatáknál kezdetben a pénzváltással adódtak problémák, hiszen időközben megjelent az új fizetőeszköz a fém kétszázas. A forgalmazó cég azonban ezt is orvosolta; kicserélte a gépek pénzbefogadó egységeit, melyek már elfogadják az új kétszázast is.

A gazdaság tehénállománya 430 (az összállatállomány 900). Az állatok éves szinten 2 millió 300 ezer liter tejhozamot produkálnak, melyből 200 ezer litert adnak el közvetlen fogyasztásra, a többit a nagyüzemek veszik meg. A tejautomaták használatával a házitej-fogyasztás emelkedését remélik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.