- hirdetés -

A kormány terve szerint jövőre az APEH szedné be a helyi iparűzési adót.

A változtatás a települések vezetésének többsége szerint értelmetlen lenne, sőt káros is. Ezt a véleményt osztja az orosházi önkormányzat is, a részletekről dr. Dancsó József alpolgármestert kérdeztük.

Mi a véleménye a tervezett intézkedésről?

Nagyon bízom benne, hogy a parlament nem fogja támogatni ezt a javaslatot, mert értelmetlen, hasztalan és káros is az önkormányzatok számára. A kormány arra hivatkozik, hogy ezzel a lépéssel csökkennek az önkormányzatok feladatai, és központilag egyébként is hatékonyabb az iparűzési adó beszedése. Talán lenne is némi igazság ebben az érvelésben, ha nem Magyarországon élnénk, és nem erről a kormányról lenne szó. Hiszen az elmúlt évek tapasztalatai azt bizonyították, bizony, sokszor csúsztat a kormány. Gondolok itt annak idején az ÁFA- visszatérítésekre, amikor hónapokon keresztül „trükköztek”, mind az EU bizottságok, mind a vállalkozók felé. Félek, hogy egy picit így lennénk az iparűzési adóval is, mert, ha az APEH szedné be, onnantól kezdve az önkormányzatoknak kell majd „kuncsorogniuk” azért a bevételért, amely egyébként is megilleti.

Milyen veszélyeket rejt magában az, ha az APEH szedné be az iparűzési adót?

Dancsó aggódik a pénz útja miatt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Dancsó aggódik a pénz útja miatt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Egyrészt az önkormányzatoknak várniuk kell arra, hogy megérkezzen e bevételi forrásuk. Sok a kérdés ezen a területen is, például az, hogy mikor érkezik meg, milyen formában, mennyi csúszással, vagy éppen a központi költségvetésnek milyen likviditási problémái vannak. Ez egyáltalán nem jó. Hiszen itt helyben a közösségi feladatokat el kell látni, és hogyha nem érkezik meg időben az iparűzési adóbevétel, akkor ez problémát okozhat például az egészségügyi, oktatási intézmények biztonságos működésében.
Másrészt beszélni kell a hátralékosokról is, tehát, akik nem fizetik be határidőre az iparűzési adót, mert azért ez is előfordul. Ezt a helyzetet megítélésem szerint sokkal nehézkesebben kezelné az APEH.
Most igyekszünk elérni, hogy minden iparűzési adóforint befolyjon a város kasszájába. Az önkormányzat adóosztályán dolgozó kollégák napi kapcsolatban vannak azokkal, akik iparűzési adót fizetnek, így rugalmasabban tudjuk megoldani, egy-egy nehezebb helyzetbe került vállalkozónál az elmaradt iparűzési adó befizetésének módját, lehetőségét. Ha viszont központilag történne a befizetés, elveszik ez az egyediség, nehézkesebbé válik az ügyintézés. Én úgy gondolom, bizonyítottak a helyi önkormányzatok, az adóirodájukon keresztül hatékonyan és jól tudják az iparűzési adót beszedni. Teljesen felesleges ezt a jól működő rendszert megbolygatni.

A tervezet szerint, akik az átalakítás miatt feleslegessé válnak az önkormányzatok adóosztályán, azok egy része az APEH-nál folytatná munkáját.

Jelenleg nehéz erre is válaszolni, hiszen még nagyon sok a bizonytalanság. Az APEH apparátusát folyamatosan töltötték fel az elmúlt időszakban, ezért úgy gondolom, hogy e feladatkör bővülést ezekkel a dolgozókkal oldanák meg. Orosházi viszonylatban talán 1-2 ember kerülne át az APEH-hoz-de hangsúlyozom, nagyon sok a bizonytalanság. Ezek a dolgok abszolút nincsenek letisztázva. Ebből a szempontból is teljesen helytelennek tartom ezt a lépést.

Mikor várható döntés?

Szeptember végén, október elején szavaz a parlament az iparűzési adó sorsáról, beszedésének módjáról, formájáról. Csak azt tudom mondani, mi azt szeretnénk, ha itt helyben az itteni kollégákkal oldhatnánk meg továbbra is az iparűzési adó beszedését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.