- hirdetés -

A zene jó út a békéhez a főkonzul és a kassai zenekar igazgatója szerint.

A Kassai Állami Filharmonikus Zenekar vendégjátéka után nyilatkozott az OrosCafé.hu-nak Julis Klein zenekar-igazgató és Stefan Dano főkonzul.

A zenészek hasonló kottából játszanak, mint magyar kollégáik: magas színvonalon, szívből, kevés pénzért. A zenekar 90 tagja javarészt fiatal, diplomás muzsikus, akik komoly versenyvizsga után játszhatnak a neves együttesben.

A zene a hétköznapi és a vezető embereké is

Idén ünnepli 40 éves jubileumát a zenekar, második éve új karmesterrel az élen, akitől azt várják el, hogy a művészi színvonalon javítson, illetve a fiatalokkal azt kialakítsa. A közel húsz éve zenekar-igazgató Julis Kleint arról kérdeztem, milyen megbecsülésnek örvendenek zenészei Szlovákiában?
„A miskolci, vagy budapesti zenészhez hasonlóan nem a pénzért, hanem elhivatottságból muzsikálnak. Kis pénzből nagy dolgokra vállalkoznak, ez inkább presztízs kérdés” – mondta.

Ráadásul vannak nehezen pótolható hiányok, elsősorban a hegedűsökből van kevés végzős, de a jelentkezők csak szigorú feltételek mellett lehetnek sikeresek. A legutóbbi meghallgatáson a 22 jelentkező közül mindössze ötöt vettek fel.

Teltház fogadta a kassai zenészek vendégjátékát (klikk a képre galériáért)<br />Fotók: Kecskeméti Krisztina” width=”540″ height=”293″ /><figcaption id=Teltház fogadta a kassai zenészek vendégjátékát (klikk a képre galériáért) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A két ország diplomáciai feszültsége miatt felértékelődik a művészetnek, és azon belül a zenének a jelentősége is. Az igazgató, aki egyben vezető szólista is a filharmonikus zenekarban, azt hangsúlyozta: a zene mindenkire pozitívan hat, legyen az hétköznapi ember, vagy vezető, sőt egy vitában álljon az egyik, vagy másik oldalon. Jó lehetőséget ad a társadalom nevelésére, amire ma nagyon nagy szükség van.

A szlovákok egybeforrtak Békés megyével

A szlovák főkonzul szerint a Magyarország és Szlovákia közti feszültség nem olyan mély, mint amennyire a média lefesti.

Stefan Dano a Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzulja a kassai filharmonikusok koncertje előtt mondott köszöntőt Orosházán. A politikai kérdések elől elzárkózótt, csupán az alábbiakat nyilatkozta a témában:

Stefan Dano a megbékélés híve
Stefan Dano a megbékélés híve

„A szomszédos országok között más területekre kell terelni a figyelmet, közös kihívás a gazdasági válság, az Európai Unió közös tagsága és a NATO szövetsége is összeköt. Magyarország az a szomszéd nekünk, akivel nagyon sok évszázada együtt vagyunk, a népek összeforrtak barátságban, együttélésben, annak ellenére, hogy nem értjük egymás nyelvét. Bízom a problémák megoldásában, mindkét ország szuverén állam, amelynek érdeke a szomszédokkal való jó kapcsolat fenntartása” – hangsúlyozta a főkonzul.

Hangsúlyozta, hogy a szlovákok már a 18. századtól itt vannak Békés megyében, több város alapításánál is fontos szerepet játszottak: Tótkomlóson, Szarvason, Nyíregyházán, és elsősorban Békéscsabán.
„Tehát ez az együttélés évszázados, ami sok közös célt jelent, amelyeket a jövőben kell megvalósítanunk” – tette hozzá Stefan Dano.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.