- hirdetés -

A Magyar Dal Napja és Dancz Gyula címzetes igazgató emlékére adott koncertet a Folkográfia.

A Magyar Dal Napját először tavaly ünnepelte az ország  a Szigeten, melynek keretében neves előadók közreműködésével, az elmúlt öt évtized beat-pop-rock dalterméséből hangzott el válogatás. A rendezvény célja mindenképpen az, hogy felhívja a figyelmet a magyar zenére.

A kezdeményezés ötlete Presser Gábor zeneszerzőtől származik, aki egy nyilatkozatában elmondta; a tavalyi év sikerén felbuzdulva, ezentúl minden év szeptember második vasárnapján az egész országban, számos helyszínen, sokféle gondolat mentén, minden kor és korszak magyar dalait ünnepeljük meg.

Emlékkoncert

E kezdeményezés alkalmából, szeptember 11-én, a Folkográfia együttes is koncerttel várta a zenekedvelőket a Vörösmarty iskola udvarán, mely egyben emlékkoncert is volt, az egy évvel ezelőtt elhunyt Dancz Gyula címzetes igazgató tiszteletére.

– A Folkográfiával régóta tartó, jó kapcsolatban van a művelődési központ, másrészt olyan zenét játszanak, mely méltóképpen kapcsolódik a Magyar Dal Napjához. A zenekar márciusban Erdélyben járt, olyan helyszíneken léptek fel, melyekkel a város testvérvárosi kapcsolatot tart fenn, ezek létrejöttében egykoron fontos szerepe volt Dancz Gyulának – mondta Pusztai Lajos, a művelődési ház ügyvezetője.

httpvhd://www.youtube.com/watch?v=hecH_l2eJZI

A Folkográfia koncert mindenki számára ingyenes volt, azonban támogatói jegyek vásárlásával bárki segíthetett. A befolyt összeg a Dancz Gyula nevével fémjelzett alapítvány számlájára kerül, melyből tehetséggondozó versenyt szerveznek majd gyerekek számára. A tervek szerint a művelődési ház jövőre is kapcsolódik e nemes kezdeményezéshez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.