- hirdetés -

A kassai filharmonikusok kiváló előadása bizonyítja, a zene a legjobb út egymás megismeréséhez és elfogadásához.

A Szlovák Köztársaság állami ünnepe kapcsán a művelődési központban adott ingyenes koncertet szerdán este a Kassai Állami Filharmonikus Zenekar. A főkonzul kezdeményezésére, a megyei önkormányzattal és a várossal együttműködve lehettünk részesei egy színvonalas, ritka élménynek. A 90 fős zenekar mintegy 60 tagja adott elő három művet, a közel négyszáz fős közönség előtt.

A hangverseny előtt Stefan Dano főkonzul köszöntötte az egybegyűlteket, valamint Domokos László, a megyei közgyűlés elnöke, és dr. Dancsó József mondott el pár gondolatot:
„A zene olyan nyelv, amelyhez nem szükséges törvény, semmilyen előírás, hogy megértsük, és megértessük magunkat” – mondta városunk alpolgármestere.

Az egy órás műsorban elhangzott:
Mirko Krajci: Ünnepi nyitány, Franz Krommer: Koncert két klarinétra és zenekarra (op. 35), és Mendelssohn: IV. szimfónia (A-dúr) „Olasz” (op.90).

Kedden Békéscsabán játszottak, csütörtökön pedig Gyulán is bemutatkoznak a kassai zenészek a megyejárás során.

Szlovákiában az elsők között tartják számon a 40 éve működő zenekart (fotó: Kecskeméti Krisztina)
Szlovákiában az elsők között tartják számon a 40 éve működő zenekart (galériáért klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A hangversenyen felfigyelhettünk arra, hogy az iskolások – a szokatlan helyzet és a korukhoz képest hosszú időtartam miatt – időnként beszélgettek, mozgolódtak. Lehet őket szidni, de mérlegelhetünk is: ha nem jutnak ilyen lehetőséghez, esélyük sincs megtanulni a helyes viselkedést. Talán, ha több felnőtt ül a közelükben, jobban fegyelmezik magukat.

A zenekar igazgatója jó pedagógiai érzékkel meg is tette, amikor jelzett nekik, és a hangverseny után is úgy nyilatkozott: helyesli a fiatalok jelenlétét.

Lássuk be, a felnőtteknek is van még tanulni valója: ne tapsoljunk bele a zenei darabokba az egyes tételek között, a zenekar viselkedése egyértelműen mutatja, mikor van vége egy műnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.