Sokan még mindig összekeverik. Az ellenőrzés folyamatos, ha nem írtjuk a saját portánkon, sokat fizetünk büntetésként.

- hirdetés -

Törvényi előírás, hogy minden földhasználó és földtulajdonos köteles a parlagfű virágzását megakadályozni 2009. július elsejéig. Az eltelt két hónap tapasztalatai alapján sokan eleget is tettek kötelezettségüknek, ezt bizonyítják a számadatok.
„A legtöbb esetben gazosságra, általános gyomosságra vonatkozó felderítések történtek, és a lakossági bejelentések is főként erre vonatkoztak. Egy esetben indult parlagfű fertőzöttség tekintetében eljárás, melyben a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal jár el, a növényvédelmi bírság kiszabásának mértékéről is e hivatal dönt”- tudtuk meg Ádász Katalin környezetvédelmi ügyintézőtől.

A külterületeken a helyzet változatlan

Burjánzik a parlagfű (fotó: Kecskeméti Krisztina)
Burjánzik a parlagfű (fotó: Kecskeméti Krisztina)

A többi, mintegy 80 esetben hatósági eljárást folytattak le, melynek során egy esetben került sor az eljárási bírság kiszabására, mert a gyommentesítés a kötelezés kézhezvételét követően sem történt meg, ennek mértéke 5 ezer forint volt. A fennmaradó eseteknél a mentesítést határidőre végrehajtották az ingatlantulajdonosok. Az önkormányzat környezetvédelmi munkatársa hetente két alkalommal tart bejárást a város bel- és külterületén egyaránt. A telefonon érkező bejelentéseket is egytől-egyig mind kivizsgálja.

” Gyakran tapasztalom, hogy sokan még mindig nem ismerik fel a parlagfüvet. Sok gazos területre is azt hiszik, hogy teljes mértékben parlagfűvel szennyezett. Külterületen még nagyon sok a parlagfűvel fertőzött terület, – ezek főként tarlók – mintegy negyven esetben indított az illetékes hatóság eljárást, ebből 30 esetben közérdekű védekezést rendeltek el, és ugyanúgy a növényvédelmi bírságok is minden esetben kiszabták „- hangsúlyozta az ügyintéző.

Az ellenőrzéseknek még nincs vége, az illetékesek egészen október végéig folyamatosan járják a területeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.