- hirdetés -

Nem csökkent a házasságkötés és a születésszám Orosházán.

Országos és megyei médiumokban is több helyen láthattuk, hallhattuk, hogy csökken a házasodási kedv, és a születésszám sem mutat növekvő tendenciát. Úgy gondoltuk városukban sem lehet ez másképp, azonban kiderült végre van olyan dolog, amiben igenis eltérünk az átlagtól, és méghozzá pozitív irányban.

Holtomiglan, holtodiglan
Holtomiglan, holtodiglan

A születésszámot nézve már évek óta 210 körül van az újszülöttek éves száma. 200 alá sohasem esik, de kimagaslóan sem ugrik meg. Idén július végéig 125 orosházi baba látta meg a napvilágot. Az azonban, hogy a GYED és GYES változtatása mennyiben érinti a születendő gyermekek számát még nem tudható. A védőnők nem tapasztaltak sem ugrásszerű növekedést, sem csökkenést a terhesgondozóban.

Az anyakönyvi hivatalban is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem tapasztalták nagymértékben a házasságkötések számának csökkenését. Tavaly egész évben 113 esküvő volt, idén augusztus 31 -ig 71 esküvőn mondták ki a boldogító igent. 2008 nyarához képest sem volt nagy számú visszaesés, míg tavaly 41 pár kötött június és augusztus között házasságot, idén ez 36 volt.

Megtudhattuk azt is, hogy ezen a nyáron minden hétvégén volt egy-egy olyan szertartás is, amelyet nem a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő termében, hanem valamilyen külső helyszínen bonyolítottak le. Ez azonban nem olyan egyszerű dolog, mint első hallásra tűnik, ugyanis az erre vonatkozó törvényerejű rendelet kimondja, hogy a lebonyolítást a jegyző engedélyezi, gondoskodni kell az esküvőhöz méltó körülményről, az anyakönyv biztonságos szállításáról, és helyszínen való védelméről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.