- hirdetés -

Hiába kritizálja a Magosz, sőt Brüsszel is az új agrártámogatási rendszert (SPS), a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy jövőre az új rendszer szerint működjön a magyar mezőgazdaság támogatása.

Alkotmányossági kifogás, ellenérvek sora és az Európai Unióban 2014-re tervezett új agrártámogatási rendszer ellenére a kormány július végén bejelentette, jövőre bevezetik az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert (SPS). Többek közt erről is tájékoztatta a dél-békési gazdákat a közelmúltban Jakab István a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A gádorosi találkozón az elnök emlékeztette a gazdákat arra, hogy a kormány 2010-re vezetné be az SPS-t annak ellenére, hogy a Magosz nem támogatja, az unió pedig nem teszi kötelezővé. Sőt, Brüsszelben is kritika érte az új agrártámogatási formát, ezért a közös agrárpolitika 2013-tól megváltozik, és a Magyarország által jelenleg használt területalapú támogatási formához (SAPS) hasonló új rendszer körvonalazódik.

A Magosz egyébként úgy véli, ez a támogatási rendszer jelentősen befolyásolja a több mint 5 millió hektárnyi mezőgazdasági terület hasznosítását, a 200 ezer regisztrált gazdálkodó gazdálkodási viszonyait, így a különböző fejlesztéseket, valamint a vidékfejlesztési források felhasználását is.

Bizonytalanság és esélyegyenlőtlenség?

A szerzett jogon alapuló, földhasználattal lehívható SPS következtében a támogatás elválik a termőföldtől, és a bérlőt illeti majd meg. Mindez a föld értékének csökkenéséhez, adott esetben elértéktelenedéséhez vezet. A találkozón ellenérvként az is elhangzott, hogy a rendszer átalakításával nem lesz több a támogatás, a bevezetése viszont több milliárd forintos kiadást jelentene.
„A Magosz célja, hogy az kapjon támogatást, aki a földet műveli és állatot tart. A választásokat követően hivatalba lépő kormány egyik lépése lesz, hogy megszünteti az SPS-t és új, igazságos, egyszerű támogatási rendszert alakít majd ki.” összegzett Jakab.

Alkotmányossági aggályokat a 2006-os éven alapuló történelmi bázisjogosultság vet fel, hiszen három évvel ezelőtti állapotok alapján határoznák meg a jövőbeni támogatások mértékét. A Magosz a jelenlegi SAPS rendszer alkalmazásának meghosszabbítását kéri az agrárkormányzattól, mert úgy véli, az új rendszerre való átállás bizonytalanságot és esélyegyenlőtlenséget okozhat a magyar mezőgazdaságban.

Szakboltokat terveznek

A gádorosi találkozón a dél-békési gazdák a térség jelenlegi aktuális helyzetéről tájékoztatták az elnököt. Kiderült, noha az előzetes híresztelések ellenére mindenhol fuzáriummentes volt a gabona, kénytelenek voltak nyomott áron értékesíteni terményeiket, akadt, akinek még így sem sikerült. A kertészeti növények, mint például a paprika, paradicsom tekintetében a folyamatosan változó árak és a telephellyel nem rendelkező felvásárlók ellenőrizhetetlensége jelenti a legnagyobb gondot. Ugyanakkor a szociális bolthálózat jól működik. Ezeket a Magosz tovább kívánja bővíteni, valamint dolgozik egy új irány, a szakbolt hálózat kialakításán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.