- hirdetés -

Az ország villamos energia termelésének közel 40 %-át adó Paksi Atomerőművel ismerkedett a  Gépipari Tudományos Egyesület Békés megyei Szervezete.

Sok új szakmai tapasztalattal, érdekes műszaki újdonságok megismerésével gazdagodott az a több mint 20 műszaki szakember, akik a Gépipari Tudományos Egyesület Békés megyei Szervezetének képviseletében vettek részt az ország villamos energia termelésének közel 40 %-át adó Paksi Atomerőmű megtekintésén. A tanulmányutat az orosházi csoport szervezte, de a helyi szakembereken túl békéscsabai és gyulai érdeklődők egészítették ki a csapatot.

A látogatók megismerkedhettek a villamos energia rendszerrel, az „atomenergia” termelés elméletével, a reaktor működésével. A más energiahordozókkal, energiatermelő rendszerekkel történő műszaki, gazdasági összehasonlítás a környezeti kérdések megvilágítása megváltoztatja a látogatók szemléletét az atomenergia békés felhasználásáról. Igazi élményt a szigorú keretek között zajló üzemlátogatás jelentett. A reaktorteret és a vezénylő termet csak a látogató-folyosók üvegablakain keresztül lehet megtekinteni, de a hatalmas gőzturbinák, generátorok kézzelfogható közelsége, az egész blokkra jellemző méretek, technika, precízség, rend egy műszaki szakember számára igazi élmény.

A szakmai tanulmányút másik célja a Bátaapátiban épülő Nemzeti Radioaktív hulladék-tároló megtekintése volt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.