- hirdetés -

Magyarországon augusztus 1-jétől drasztikusan változtak a közlekedésbiztonsági szabályok.

Szigorúbbak a biztonsági öv, a gyermekülés használatának, motorosoknál a bukósisak viselésének szabályai és a vezetés közben kézből mobiltelefonálást is fokozottan büntetik. Ezután közigazgatási hatósági eljárást indít a rendőrség azok ellen, akik megszegik a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó szabályokat. Az új kormányrendelet melléklete szerint a menet közben kézben tartott mobiltelefon használat miatt lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autóúton és autópályán 20 ezer forint bírságot kell kiszabni.

A biztonsági öv használatát elmulasztó autós, illetve utas lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton és autópályán 30 ezer forint bírságot fizet.

A gyermekülés mellőzésével folytatott gyermekutaztatás lakott területen belül 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer, autóúton és autópályán 45 ezer forintba kerül, ha rajtakapják az autóst. A bukósisak nélküli motorozó lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton, autópályán 30 ezer forint bírságra számíthat..

A változás értelmében – mivel közigazgatási bírságot szabnak ki – nem adnak büntetőpontot a szabálytalanságokért. Ugyanakkor az objektív felelősség elvét is kiterjesztették és a menet közbeni mobiltelefon-használat, a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer és a motorkerékpáros bukósisak használata is bekerült ebbe a körbe. E szerint a gépjármű üzemben tartója csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a járművet tőle ellopták, illetve, ha a járművet használó ember magánokiratban, két tanúval hitelesítve elismeri, hogy a szabálysértés elkövetésekor ő vezette a járművet. A közigazgatási bírságot csak akkor lehet kiszabni, ha erről fényképfelvételt készített a rendőrség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.